30. jubilarno izdanje

Na Trsatu otvorena izložba “Pul Kaštela”: Nudi se kreativna umjetnost, od slika do ručnih radova i suvenira

Jakov Kršovnik

Snimila: Ana Križanec

Snimila: Ana Križanec

Izložbu organizira Klub prijatelja Grada Trsata, a predsjednica Ružica Uravić Ažman kaže kako su zadovoljni što je i ovogodišnje izdanje privuklo velik broj umjetnikaRIJEKA – Od Frankopanskog trga duž Ulice Petra Zrinskog do Trsatske gradine otvoreno je jubilarno 30. izdanje likovne izložbe na otvorenom “Pul Kaštela”. Izložba je ove godine okupila 104 umjetnika, što amatera, što akademskih slikara, kao i studenata i učenika koji su predstavili svoje radove.


Uz izložene slike, tu su i ručni radovi, suveniri, dekupaž, radovi u bronci… Vrlo raznolik spektar tehnika i boja okupao je ulicu koja vodi do Trsatskog kaštela. Izložbu organizira Klub prijatelja Grada Trsata, a predsjednica Ružica Uravić Ažman kaže kako su zadovoljni što je i ovogodišnje izdanje privuklo velik broj umjetnika.

– Stigli su iz Varaždina, Zagreba, riječkog prstena, Opatije, Bakra, a i naši stalni gosti, umjetnička udruga iz Ukrajine poslali su svog predstavnika, govori nam. Dodaje kako su ponosni što su nakon dvije pandemijske godine ponovno u većem obimu uspjeli organizirati izložbu, a za okruglu 30. obljetnicu tiskali su i prigodne majice.
– Klub prijatelja Grada Trsata prvi je organizirao izložbu na otvorenom, prije 30 godina. Mi smo možemo reći bili pioniri te otvorili put i drugim ovakvim izložbama. Svake godine imamo velik broj posjetitelja, po par tisuća ljudi. Svi koji su došli izložiti svoje radove dobit će priznanje, a najbolji i nagrade, govori nam.“Pul Kaštela” tradicionalno se održava prve nedjelje u srpnju, a ovogodišnjim izdanjem na prvi pogled dominiraju domaći, primorski, motivi. No, ima tu i apstraktnog slikarstva te raznorodnih tema. Dok smo prolazili Ulicom Petra Zrinskog svoj rad i rad svog supruga predstavila nam je Ivana Klovar.


– Moj suprug slika, ali izrađuje i vaze, kao i radove u bronci, a ja sam objavila pet zbirki poezije. Nekoliko smo puta već sudjelovali na izložbi i jako smo zadovoljni. Lijepo nam je ovdje, kaže Ivana Klovar. Nekoliko koraka potom svoje radove izložio je Stanislav Puljanić, inače profesor u srednjoj školi.
– Ovo mi je hobi, član sam Likovne udruge “Veli pinel” iz Kostrene. Volim slikati, akril na platnu, barke, more, žene… Godinama dolazim na izložbu i zadovoljan sam, pogotovo kad nas posluži lijepo vrijeme, zaključit će Stanislav Puljanić.Međunarodni štih “Pul Kaštela” dao je Gregory Goy koji je došao predstaviti svoje radove iz Ukrajine. No, nažalost nismo uspjeli naći zajednički jezik, tek nam je na ukrajinskom kazao kako slika tehnikom ulje na platnu. Kako smo rekli, svoje radove predstavili su i djeca i učenici pa tako među njima Evelin i Adora, koje su izložile svoje radove ispred Trsatske gradine.


Program je počeo u jutarnjim satima nastupom Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, ispred Svetišta Majke Božje Trsatske, a u 19 sati će biti dodijeljene nagrade. Pokrovitelji su Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Turistička zajednica Grada Rijeke.