Što je čovjek bez kafića?!

Na samoj Rivi u Kraljevici: Captain Hook večeras slavi 20. rođendan

Edi Prodan

Foto: PR

Foto: PR

Kafić koji u sebi oslikava bogato strukturiranu sliku PrimorjaŠto je čovjek bez kafića?! Ta naizgled neobavezna, parafrazirajuća krilatica svu puninu svoje smislenosti što daleko nadilazi bilo kakvu triviju pokazala je nedavno, za vrijeme pandemije koronavirusa i njime izazvanog lockdowna.


Pokazalo se naime da su kafići u našoj, i ne samo mediteranskoj kulturi koja zahvaljujući dugotrajnosti toplog perioda preferira sjedenje na terasama, mnogo više od – mjesta za ispijanje kave ili čega već od onog što nude. Kafići su u našoj kulturi mjesta identifikacije, mjesta razmjene informacija, mjesta na kojima ističemo svoju pripadnost pojedinim grupacijama, bilo alternativnim bilo onima koje formira bogata “zlatna mladež”.


Kafića ima jako važnih, onih na kojima se svi što drže do svoje uloge u društvu moraju svakodnevno pojavljivati, do onih kvartovskih u kojima se zna baš svaki trač, ali i mjestima na kojima se generira svekolika pomoć nađe li se netko od susjeda u životnoj “gabuli”.
A jedno od baš takvih mjesta, kafić koji u sebi oslikava bogato strukturiranu sliku Primorja je Captain Hook smješten na samoj Rivi u Kraljevici koji upravo danas, 9. kolovoza slavi 20. rođendan. Djelo Robija Krulića, kasnije i dugogodišnjeg direktora TZ Kraljevica, danas je u rukama sina Matea, ali na istom je kursu od prvog dana.


Nastao u potpuno neuglednom i zapuštenom prostoru, Hook se naime nalazi na ruti kojom su desetljećima hodile tisuće kraljevičkih brodograditelja, on je svo vrijeme svog postojanja zapravo – dnevni boravak. Mjesto ugode otvoreno za sve ljude željne – ljudske topline.


Mjesto je to razmjena mišljenja – o politici, zabavi, sportu, ali prije i iznad svega ljubavi. One iskonske, jer u Hooku su se rodili brojni brakovi, kao i one koja se kreće prema svim drugim formama života u koje se uopće ljubav može uklopiti.


– Brat Zoran i ja željeli smo napraviti jedan lijepi prostor za druženje, tik do mora, prostor gdje će se ljudi doći opustiti se i gdje će im biti dobro. I zato je naša glavna investicija u Hook bila ljubav, a ne novac, ističe Robi Krulić.


Imao je i ima Hook svoju kulturnu misiju, impresivno zvuči podatak da je organizirao najmanje 100 velikih koncerata najrazličitijeg žanrovskog usmjerenja, a s obzirom da je smješten nedaleko Crkve sv. Nikole, nema Dana pomoraca u kojem nije participirao.


I tako danas, kad večeras proslavlja veliki okrugli jubilej, i tako sutra. Mjesto otvoreno svima, pozornica za svakovrsne polemike, prostor za, istina danas ne baš brojne, brodograditelje koji se u njemu opraštaju s radnim danom. Ma mjesto za sva ljude željene ljubavi i društva sa sebi sličnima i različitima. Jer da, što je život bez kafića!


ZAŠTO CAPTAIN HOOK?

Ime Captain Hook nastalo je kao sjećanje na europsku premijeru filma Hook Stevena Spielberga koja se održala u Lisinskom, u Zagrebu usred rata. Moji prijatelji su to organizirali da pokažu kako Hrvatska neće biti porobljena ni u kulturnom smislu, makar to bilo usred ratnih razaranja. Zoran i ja pozvani smo na tu premijeru i čvrstina tog Hooka postala je čvrstina našega Captaina Hooka.