Akademsko astronomsko društvo

Na postamentima na Korzu postavljena izložba o povijesti astronomije u Rijeci

Vladimir Mrvoš

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZARIJEKA – Na postamentima ispred Gradske vijećnice na Korzu Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, koje ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja, postavilo je izložbu koja govori o povijesti astronomije u gradu Rijeci, a trajat će do 11. lipnja. Počasni predsjednik AAD-a Rijeka Elio Janko, otvarajući izložbu, naglasio je da ona obuhvaća mnogobrojne aktivnosti AAD-a Rijeka.


– Kroz svoju povijest, počevši od popularizacije znanosti i tehničke kulture među građanstvom, preko edukacije generacija učenika i studenata, zalaganja za izgradnju modernog astronomskog centra u našem gradu, sudjelovanja na astronomskim ekspedicijama i natjecanjima, izrade astrofotografije, do raznovrsnih astronomskih projekata i istraživanja koja su ostvarena u posljednjih 50 godina, AAD Rijeka jedan je od važnijih temelja tehničke kulture u Rijeci, rekao je Janko.


Istaknuo je da je otvaranje Astronomskog centra Rijeka na Vežici, nakon osnivanja AAD-a, najvažniji datum u polustoljetnoj povijesti ovog društva. Centar se prostire na 545 m² zatvorenog i 325 m² otvorenog prostora, a čine ga digitalni planetarij, zvjezdarnica, mala i velika sala, multimedijalna radionica, prostor za prodaju ulaznica, ugostiteljski prostor te panoramska i donja terasa. Taj je objekt prvi i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij i jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj. Jedan je od rijetkih centara koji se nalazi na liniji gradskog prijevoza, a nalazi se na brdu Sv. Križ koje se smatra najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, od ožujka 2006. godine preventivno zaštićenim kao kulturno dobro Republike Hrvatske.
Ta najveća investicija u tehničku kulturu u Hrvatskoj, zapravo je rekonstruirana vojna utvrda iz 2. svjetskog rata, a s riječke zvjezdarnice otkrivene su dvije promjenjive zvijezde. Riječki planetarij postao je dio Međunarodne udruge planetarija – IPS (International Planetarium Society), a prilagođen je za pristup i kretanje osobama s invaliditetom. Zanimljivo je da su na brdu Sv. Križ pronađeni najkraći zapis glagoljice iz 13. st. te kipić Rimske vučice.