POMAKNUTA PRIREDBA

Na Bljak festu baš ništa nije bilo bljak: U Omišlju na svoje došli ljubitelji »pomaknutog« ića i pića

Mladen Trinajstić

Foto M. TRINAJSTIĆ

Foto M. TRINAJSTIĆ

Rogi na padelu, tripice i bijeli bubrezi, svinjske i kokošje nožice na razne načine, pileći vratovi, jetrica i bubrezi s roštilja ali i kalandraka, ljižol iliti maneštra od lignji i fažola, fritaja od telećeg mozga i slatke broskve te drugi specijaliteti na dupkom punom omišaljskom trgu trošili su se brzo i u velikim količinama



OMIŠALJ – Sunčano i ugodno, gotovo proljetno vrijeme, kao stvoreno za zabavu i guštanje na otvorenome činilo je upravo idealnu kulisu još jednom, već četrnaestom izdanju omišaljskog Bljak festa. Tradicionalna manifestacija omišaljskih karnevalista i svih koji vole maškare nedvojbeno je ove subote u tom otočnom mjestu na svoje dovela sve koji vole ono ludo, zabavno i opušteno što karneval predstavlja. Jednako tako »svojima na svome« na Placi u Omišlju u ovoj su se prigodi osjećali i ljubitelji dobrog, a još više i »pomaknutog« ića i pića po kojemu je Bljak fest već postao nadaleko poznat.


Rogi na padelu, tripice i bijeli bubrezi, svinjske i kokošje nožice na razne načine, pileći vratovi, jetrica i bubrezi s roštilja ali i kalandraka, ljižol iliti maneštra od lignji i fažola te za prste polizat gastrokreacije poput već provjerenih specijaliteta u »obličju« fritaje od telećeg mozga i slatke broskve te brojna druga jela spravljena od svih onih u konvencionalnoj gastronomiji rijeđe korištenih »sirovina« na dupkom punom omišaljskom trgu trošila su se brzo i u velikim količinama. A da je od ljubitelja, kako organizatori Bljak festa vole reći – ineventivne pučke kuhinje sve bilo skuhano kako valja potvrđivali su dugi redovi čekača na baš svakom od štandova s kojih se i ovog puta, potpuno besplatno, dijelila »bljak-hrana«, gastrokreacije koje su osim vještih omišaljskih i njivičkih kuhara amatera ondje pripremali i neki od najvrsnijih otočnih majstora kulinarskog zanata, među ostalima i oni iz njivičkog restorana Rivica ali i hotelske kuće Hoteli Njivice.





– Da je ova manifestacija izrasla u prepoznatljiv »brend« omišaljskog karnevala, i u svom ovogodišnjem izdanju pokazala je i dokazala njena odlična posjećenost koja nije izostala ni ove godine, ustvrdila je Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice općine Omišalj, institucije koja je s udrugama lokalnih karnevalista ujedno i glavni organizator Bljak festa. Uspjeh i popularnost te u najmanju ruku neobične i zabavne manifestacije potvrđuje i činjenica da ove godine bilježimo prisutnost čak 12 kuharskih ekipa, što je rekord, nastavila je naša sugovornica. A da nitko iz Omišlja nije otišao gladan organizatori su nas uvjerili i podatkom da je na štadovima na kojima su se pripremala jela za podjelu jučer bilo spremno više od pet tisuća besplatnih porcija.



Sudjelovanja na 14. Bljak festu spremno su se jučer, uz članove karnevalskih udruga Babani i Omišaljski babani, prihvatili i članovi njivičke udruge Obitelj za mlade, lokalni sportski ribolovci, već spomenuti ugostitelji i hotelijeri, djelatnici Općine Omišalj ali i članovi udruge Puntarske užance. Svoja su kulinarska umijeća ali i maštovitost, kao i neizostavan vedri karnevalski duh ondje pokazali i članovi omišaljske podružnice Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, članice i članovi karnevalske udruge Kataroška s područja Dobrinjštine, Lovačkog društva Šljuka, predstavnici restorana Kod bake ali i članovi Etnografskog društva Trzec iz Slovenije. Vođenja Bljak festa i prezentiranja ondje ponuđenih delicija ovog se puta prihvatila Irena Grdinić, a za glazbeni dio programa brinula je skupina Venus.