POSJET GORSKOM KOTARU

Ministrica Vučković u Staroj Sušici: Najavljen poseban program potpore govedarstvu i stočarstvu

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Stoga im je potpora nužna, a pružit ćemo im je kroz EU program koji najprije ide na tzv. ektronsko savjetovanje, a potom će biti upućen na notifikaciju nadležnoj EU komisiji.STARA SUŠICA – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je sa suradnicima posjetila Staru Sušicu, točnije Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te Centar “Velike zvijeri”, a cilj njenog posjeta bio je upoznavanje sa stanjem dijela aktivnosti u zeleno-plavoj županiji vezanih uz rad njenog ministarstva. Tijekom posjeta ministrica Vučković najavila je poseban program potpore sektoru govedarstva i svim sektorima stočarstva:


“Sektor govedarstva izložen je osim strukturnim poteškoćama i dodatnim problemima vezanim uz poteškoće na svjetskom tržištu te veliki rast inputa i cijena stočne hrane. Stoga im je potpora nužna, a pružit ćemo im je kroz EU program koji najprije ide na tzv. ektronsko savjetovanje, a potom će biti upućen na notifikaciju nadležnoj EU komisiji.


Došli i poljoprivrednici

Posjetu ministrice nazočili su i neki od istaknutih poljoprivrednika s područja Primorsko-goranske županije. U ime OPG Francisković iz Begova Razdolja Bojan Francisković zahvalio je na pažnji koju je ministrica Vučković iskazala Gorskom kotaru te izrazio nadu da će ovakvih razgovora i kontakata biti još kako bi poteškoće u radu – u čijem rješavanju može pomoći država – bile što prije riješene. Miroslav Palinkaš iz vinarije “Pavlomir” s područja Novog Vinodola pažnju je skrenuo na ogroman problem koji im u radu predstavljaju divlje svinje koje uništavaju cjelogodišnji rad i trud te izrazio nadu kako će taj problem biti što prije riješen.Današnji susret s predstavnicima županijskih OPG-ova, sektora mesnog govedarstva, vinskog i vinogradarskog sektora te mliječnog sektora bio je vrlo koristan. Primorsko-goranska županija specifična je u odnosu na ostale dijelove Hrvatske jer se ovdje ljudi uglavnom bave ekološkom poljoprivredom. Novi programi koje pripremamo sigurno će im pomoći, a određeni oblici pomoći bit će dogovoreni do kraja ove godine.”, najavila je ministrica Vučković koja je posebnu pažnju posvetila i problemu kojeg sve veći broj poljoprivrednika i stočara s ovog podučja ima s – divljim svinjama:


“Naše je Ministarstvo donijelo je odluku o tzv. pojačanom izlučivanju divljih svinja, kako zbog njihovog sve većeg broja, tako i zbog opasnosti od širenja afričke svinjske kuge. Na temelju danas iznesenih podataka organizirat ćemo u narednih desetak dana poseban sastanak u Ministarstvu poljoprivrede te vidjeti načine na koje će biti moguće umanjiti aktualne probleme vezane uz očiglednu štetu koje te životinje rada ljudima koji se bave poljoprovrednom djelatnošću i stočarstvom. Naravno, u raspravu o toj temu nastojat ćemo uključiti što širi krug ljudi, od predstavnika OPG-ova i svih koji trpe štete pa do zaštitara prirode, vlasnika lovišta, članova Lovačklih društava i Hrvatskih šuma.”, rekla je ministrica Vučković.


Domaćin ministrici Vučković u Staroj Sušici bio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je rekao kako je želja županije bila pomoći u rješavati problematike poljoprivrede i stočarstva u specifičnim područjima kakva je PGŽ: “Otvorili smo niz tema vezanih uz mogućnost ostvarivanja poticaja u sredinama koje imaju specifične uvjete za bavljenje poljoprivredom, a razgovaralo se i o problematici zaštite divljih svinja, kao i o osiguravanju uvjeta rada malih pilanara ovisnih o snabdijevanju sirovinom iz Hrvatskih šuma.”, rekao je Komadina koji je u pratnji suradnika ministrici uz Centar za poljoprivredu i ruralni ravoj Stara Sušica poredstavio i svake pažnje vrijednu ponudu nedavno otvorenog Centra za velike zvijeri.