Svakog ponedjeljka

Medveja postaje mjesto druženja “naših” Ukrajinaca: “Osjećamo se dobrodošlo, to puno znači”

Marina Kirigin

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Udruga Art Modis pokrenula je na plaži u Medveji organizirane susrete raseljenih osoba s područja UkrajineOd danas nadalje, svakog ponedjeljka od 11 do 13 sati u Medveji na plaži bit će organizirano druženje raseljenih osoba s područja Ukrajine.


Ciklus organiziranih druženja, koja podrazumijevaju razne vrste animacija, zabavu s djecom, piće dobrodošlice, pokrenuli su organizatori ovog okupljanja, Udruga Art Modis iz Rijeke uz njihov moto »La Guardia pool for Ukraina people«.


U realizaciji programa pridružilo im se Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, udruga Foliot i ugostitelji iz Medveje i Lovrana.
Foto Mateo Levak


– Zamisao je bila da ukrajinskim obiteljima koje su u PGŽ-u ponudimo ugodan smještaj i boravak, a samim time i određene društvene aktivnosti.


Pozivamo još jednom sve obitelji kojih je ukupno više od tisuću u našoj županiji. S obzirom na situaciju u kojoj su se našli, smatramo da je ovo jedna lijepa gesta, jedna vrsta dobrodošlice i način da se asimiliraju u našem kraju.


Danas je zamisao da se organiziraju aktivnosti za djecu, sljedeći put će biti vezano za fitness, a nakon toga imat ćemo radionice učenja hrvatskog jezika i radionice mentalnog zdravlja – rekao je organizator Senad Uzelac.


Danas na prvo okupljanje još nije stigao velik broj Ukrajinaca, ali u nadi da će ovo ipak biti njihova lokacija druženja svakog ponedjeljka, na medvejsku »ljepoticu« stigla je Ukrajinka Katja s obitelji.


Foto Crveni križ Opatija


– Mislim da je ovo odlična ideja i da će dobro doći svim Ukrajincima koji su trenutno ovdje. Potrebna nam je ova vrsta socijalizacije i zaista želim razgovarati sa svojim sunarodnjacima i podijeliti informacije o događajima u našoj zemlji.


Hrvati znaju koliko nam je ovakvo okupljanje potrebno jer su i sami ne tako davno bili u sličnoj situaciji. Mogu reći da se ne osjećam usamljeno u Hrvatskoj, imamo osjećaj da vaša zajednica brine o nama i da je spremna pomoći.


Osjećam se stvarno dobrodošlom i ovom prilikom želim zahvaliti na tome. Svi ljudi koje smo ovdje upoznali su prijateljski rapoloženi i željni pomoći.


Foto Mateo Levak


Ovdje je moja šira obitelj, djeca su krenula u školu, moj 84-godišnji tata ovdje je na rivi, dok je lovio ribu, upoznao neke ljude koji su bili vrlo susretljivi, htjeli su razgovarati i pričati.


Vjerujte da je u ovakvim trenucima, kada si u nepoznatom kraju, za mog tatu to jako važno. Nadam se da će ovo mjesto u Medveji postati naše mjesto susreta svakog ponedjeljka.


Danas ovdje očekujem i dvije ukrajinske obitelji s kojima sam se srela jučer u trgovini i koje sam pozvala da dođu ovdje da se bolje upoznamo i da zajednički lakše prebrodimo ove, za nas teške trenutke – rekla je Katja koja trenutno živi u Opatiji.