Općinsko vijeće

Matulji podržali novi prijedlog izgradnje prometnog spoja s Tunelom Učka

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Na sjednici Općinskog vijeća Matulja podržan novi prijedlog realizacije prometnice Tunel Učka – MatuljiMinutom šutnje za nedavno premiloga brigadnog generala Sergia Rabara započela je izvanredno sazvana, 6. sjednica općinskog vijeća Matulja na čijem se dnevnom redu našla samo jedna točka – Dodatak I. Sporazuma o suradnji na izgradnji dionice ceste Tunel Učka – Matulji.


Jednoglasnom odlukom deset prisutnih od ukupno 15 matuljskih vijećnika podržan je novi prijedlog realizacije prometnice.


Potvrdom tog dodatka vijećnici su dali zeleno svjetlo načelniku Vedranu Kinkeli da potpiše suglasnost kojom se u ugovor ugrađuju tri dodatne stavke te su drugačije podijeljene financijske obaveze.
Bina Istra (kao koncesionar u izgradnji prometnice Istarski ipsilon) obvezuje se da će izraditi projektnu dokumentaciju planirane ulice Mileve Sušanj uz financiranje izgradnje navedene dionice.


Isto tako obvezuje se financirati dio troškova izgradnje planirane spojne ceste Branka Laginje i Jankovićeve ceste u visini iznosa koji premašuje 3,5 milijuna kuna i deponirati višak materijala iz iskopa na buduću trasu spojne ceste Branka Laginje – Jankovićeva cesta.


Također, nakon izgradnje punog profila autoceste A8 te izgradnje ove spojne ceste ukinut će se podvožnjak u ulici Branka Laginje.


Naglašeno je da i dalje ostaje obaveza izgradnje spojne ceste kojom će naselje Benčinići biti povezano s mrežom prometnica nižeg ranga preko čvora Anđeli, čime bi se napokon okončao dugogodišnji problem stanovnika tog naselja.


– Prvo rješenje je predviđalo nathodnik u ulici Branka Laginje, ali ovo rješenje je ispalo puno bolje, s obzirom na to da ćemo moći napraviti kolni prilaz.


Također, i financijski smo dobro prošli, s obzirom na to da općinskih 3,5 milijuna kuna već po današnjim izračunima nije dostatno za izgradnju te prometnice jer je procijenjena vrijednost više od četiri milijuna kuna.


Koliku razliku će 2025. godine morati platiti Bina Istra, tek ćemo vidjeti – poručio je načelnik Vedran Kinkela.


Do dodatka ovog Sporazuma došlo je na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Naime, nakon izrade idejnog projekta u postupku izdavanja lokacijske dozvole koji se vodi kod resornog ministarstva Bina Istra je pozvana na ispravak projekta na način da se obvezni sadržaj i elementi idejnog projekta usklade sa Zakonom o prostornom uređenju i pravilnikom o obveznom sadržaju idejnog projekta.