Poduzetnički inkubator

Matej Mostarac potpisao ugovore s kastavskim poduzetnicima o dodjeli bespovratnih sredstava

Vladimir Mrvoš

Foto GK

Foto GKKASTAV – U prostoru poduzetničkog inkubatora, gradonačelnik Kastva, Matej Mostarac potpisao je ugovore s poduzetnicima koji su temeljem Programa de minimis potpora za razvoj malog gospodarstva na području grada Kastva u 2022. godini ostvarili potpore male vrijednosti kroz mjere Subvencioniranja inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, Sufinanciranja nabave i ugradnje opreme i strojeva te Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje. Za navedene mjere u Proračunu je bilo osigurano 100.000 kuna te je čak 16 poduzetnika ostvarilo tu potporu. Zahtjevi iz posljednje mjere Programa – Subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite još su obradi, a ima još raspoloživih sredstava. Grad Kastav je s programom poticanja razvoja malog gospodarstva započeo još 2006. godine kroz mjeru Subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite, a 2018. godine je uveo i dvije dodatne mjere – Subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika te Subvencioniranje nabave i ugradnje opreme i strojeva.


Program je omogućio izravan kontakt s poduzetnicima što je bila izvrsna prilika za ispitivanjem stvarnih potreba, pa je tako u Program iz 2019. godine uvedena još jedna mjera – Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, a godinu poslije Grad Kastav je, među prvim gradovima u Hrvatskoj, a prvi u Primorsko-goranskoj županiji, ugovorio izravnu suradnju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak na programima: Poduzetništvo mladih, žena i početnika, Investicije privatnog sektora te Obrtna sredstva. Ovim programima su poduzetnicima omogućeni izvori financiranja po znatno povoljnijim uvjetima.


Od 2018. godine do danas odobrena je 81 potpora ukupne vrijednosti 1.325.480 kuna, od čega je 824.834 kuna dodijeljeno kroz 13 potpora subvencioniranja kamate na poduzetničke kredite, a 500.646 kuna je dodijeljeno kroz čak 68 potpora za pokretanje gospodarske aktivnosti, nabavu opreme, strojeva te uvođenje IT sustava. Grad Kastav u suradnji sa HBOR Područni ured za Primorje i Gorski kotar organizira radionicu za poduzetnike sa sjedištem na području Grada Kastva koja će se održati u četvrtak, 20. listopada s početkom u 15 sati, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora KASPI, Milana Marjanovića 1. Na radionici će se predstaviti kreditni programi HBOR-a koje dodatno subvencionira Grad Kastav, kao i mjere HBOR-a po Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, a istu će održati voditeljica Područnog ureda HBOR-a, Vesna Bartolović Stančić. Predviđeno trajanje radionice je jedan sat, a za sudjelovanje potrebna prijava na telefon 051/688-204 ili na e-mail [email protected]