Goranski vidikovac

Marinko Krmpotić: Najviši grad u Hrvatskoj sve atraktivniji za život

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Već u rujnu na lokaciji nekadašnjeg mlina i pekare trebao bi niknuti poslovno-trgovački centar, za sredinu listopada najavljeno je otvaranje novouređene Gradske knjižnice koja je već gotova, a ako je vjerovati obećanjima Vlade RH, sljedeće će godine sigurno biti dovršen veliki Dom umirovljenikaIako je uvijek – a posebno u ovo doba pandemije koronavirusa – dobro biti oprezan u planiranju i predviđanju budućnosti, teško je ne složiti se s tvrdnjom da budućnost Delnica u ovom trenutku izgleda vrlo zanimljivo, obećavajuće i ljepše no što je to bilo dugi niz godina.


Ovakvo razmišljanje potiče jučer objavljena vijest o ozbiljnom interesu stranih ulagača zahvaljujući kojima bi već sljedeće godine u Delnicama trebao niknuti hotel koji će biti dio svjetski poznatog američkog hotelskog lanca Marriott!


No, ako i ne bude Marriott, bit će – hotel. A to je, samo po sebi, veliki plus, posebno s obzirom na način na koji se došlo do, očigledno, ozbiljnih ulagača.
Naime, na lokaciji na kojoj bi trebao niknuti taj hotel nalazi se nekadašnja delnička ambulanta, stara i velika zgrada koja je svoju temeljnu funkciju izgubila nakon izgradnje Doma zdravlja Delnice.


Što s njom, pitali su se mnogi u Delnicama, a prije desetak godina pojavila se ideja o pretvaranju tog objekta u hotel namijenjen ponajprije sportašima. Štoviše, Grad Delnice i Primorsko-goranska županija te Goranski sportski centar potpisali su i ugovor koji je priču trebao voditi u tom smjeru.


No, nedugo po preuzimanju dužnosti gradonačelnika Delnica, Ivica Knežević pokrenuo je postupak razvrgnuća tog sporazuma tvrdeći da ulazak Grada Delnica u taj projekt nema smisla jer Grad nije kadrovski ekipiran da bi mogao upravljati jednim takvim sustavom, a uz to i nije dio posla kojim se lokalna samouprava bavi.


Zato se krenulo u traženje potencijalnog ulagača, što je bio dug i mukotrpan posao pa je, primjerice, gradonačelnik Knežević tijekom nekoliko godina poslao šezdesetak pisama na najrazličitije adrese europskih i izvaneuropskih ministarstava predstavljajući im mogućnosti gradnje hotela u Delnicama.


Upornost i trud, praćeni uz pisma i brojnim razgovorima, sad su se, izgleda, isplatile, a dobiju li Delnice zaista hotel svjetski znanog lanca, gradonačelnik Knežević ostavit će iza sebe itekako jak pečat vezan uz vođenje grada u dva mandata.


No, to nije sve. Jer, uz spomenuti hotel vizura Grada Delnica u sljedećih godinu, godinu i pol, dodatno će biti promijenjena nabolje.


Već u rujnu na lokaciji nekadašnjeg mlina i pekare trebao bi niknuti poslovno-trgovački centar čiji su građevinski elementi gotovi i njihovo postavljanje počinje u rujnu, što znači da će već ove godine Delnice imati još bolju trgovačku ponudu.


Nadalje, za sredinu listopada najavljeno je otvaranje novouređene Gradske knjižnice koja je već gotova i koja će izgledom predstavljati iznimno ugodnu i funkcionalnu cjelinu u kojoj će uz ljubitelje knjige mjesta biti i za sve koji uživaju u različitim oblicima kulture.


Također, ako je vjerovati obećanjima Vlade RH, sljedeće će godine sigurno biti dovršen veliki Dom umirovljenika za koji je dio sredstava osiguran iz ostavštine Janet Majnarich. Sve u svemu, Delnice – usprkos koroni i nizu drugih im nesklonih pojedinosti – postaju u sve većoj mjeri sve zanimljivija i kvalitetnija sredina za život.


Samo da još ova korona prođe…