LIČKA POSLA

Marin Smolčić: Batina je (možda) iz raja utekla, ali sigurno vodi u pakao!

Marin Smolčić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Nekada se smatralo da je udajom i odlaskom u novu obitelj žena prekidala sve dublje veze sa svojima, kao da je umrlaU antologijskoj »etno-Bibliji« autorice Ane Tomljanović opisuju se običaji i život sela Ivčević Kosa kod Perušića. Uz vjerni preslik svega što se vezivalo uz taj dio Like u prohujalim stoljećima mnogima je ostao upečatljiv dijalog dvaju žena:


– Mene moj Joso više ne voli, progovara jedna kroz suze.


– Ma oklen ti to, voli on tebe, tješi je susjeda.
– Ne mari on više za me, nije me udrija ima već tri nedilje!!!


Ovaj dijalog je na arhaičan, surov način definirao odnose žene i muškarca u drevnoj Lici. Koliko smo se odmakli od toga nasilničkog odnosa prema našim bakama, suprugama, kćerkama?


Nekada se smatralo da je udajom i odlaskom u novu obitelj žena prekidala sve dublje veze sa svojima, kao da je umrla.


– Ti si se sada udala i nemaš više što tražiti u svojoj kući, bile su česte riječi kada bi se udajom ukazivale batine, a puno manje ljubav i uvažavanje. Većinu nasilja u obitelji pripisivalo se utjecaju alkohola.


Pritom se pijanstvo i danas smatra u neku ruku normalnim, prihvatljivim, stvar je tradicije i folklora.


Nitko sa sigurnošću ne zna u koliko je slučajeva pijanstvo uzrokovalo nasilje u obitelji, premlaćivanje, a rjeđe i ubojstva. U staroj Lici se muškarcu pijanstvo i nasilje toleriralo »jer je on muška ruka u kući«.


Prava žena nisu niti postojala.


Gdje smo sada po pitanju nasilja u obitelji? Već desetljećima traje senzibiliziranje javnosti, posebice žena da prijavljuju nasilje u obitelji. Prema podacima za posljednjih 10 godina, samo oko pet posto žena prijavljuje nasilje koje su doživjele. Osim batina, nasilje se pokazuje psihološkim torturama i ucjenama.


U »mentalnim čipovima« mnogih Ličana i danas je usađen običaj po kojoj je žena udajom postala nečije vlasništvo. Tu je i pitanje nametnute krivnje po kojoj mnoge žene misle da su zaslužile torture. Zato se i danas događa neprijavljivanje nasilja, vjerojatno najveće sramote koju mačo-tipovi mogu provoditi, uz uvjerenje da čine pravu stvar.


– Ma batina je iz raja utekla. Tako su žene mlatili i naši stari. I ništa im nije bilo niti im je što falilo!