Što očekuje korisnike?

Ljeto i jesen u Gradskoj knjižnici Crikvenica: Čitatelja ima od 7 do 77, a najčitačica – iz Zagreba

Robert Šimonović

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Simbolično, najmlađi korisnik usluga naše knjižnice je Zara Kluković, djevojčica od tek sedam godina, dok je naša najstarija korisnica gospođa od 77 godina. Zara dolazi iz Zagreba te ljeti boravi u Crikvenici, a ona je u 90 dana posudila čak 56 knjiga – otkriva ravnateljica Knjižnice Irena KrmpotićCRIKVENICA – Nije potrebno paliti knjige da biste uništili neku kulturu, već trebate samo navesti ljude da ih prestanu čitati… Dakle, poticanje čitanja itekako je važno za svako društvo koje sebe voli nazivati naprednim, a osim što je ono bitan faktor koji određuje stupanj razvijenosti određene civilizacije, čitanje nerijetko vežemo uz stupanj razvijenosti/svjesnosti svakog pojedinca. Jer, čitanje za um predstavlja ono što i vježba za tijelo. S jednim se čuva i jača zdravlje, a s drugim vrlina, koja je zdravlje uma. A što i koliko čitaju Crikveničani i drugi posjetitelji Gradske knjižnice Crikvenica, otkrila nam je ravnateljica Knjižnice Irena Krmpotić. I ne samo to, već i koje su sve aktivnosti u crikveničkoj knjižnici aktualne u rujnu, kao i kako je proteklo ljeto u domu cara Edgara – knjižničnog mačka koji je tek jedna od mnogih posebnosti ove, relativno nedavno uređene, posve moderne knjižnice.


Puno vikendaša


Kako kaže ravnateljica Irena Krmpotić, članovi crikveničke knjižnice nisu samo oni s područja grada Crikvenice, već i oni s područja okolne Vinodolske općine i grada Novog Vinodolskog, a u Knjižnicu je učlanjen i velik broj vikendaša, ponajviše Zagrepčana.


– Zagrepčani vole doći kod nas jer red koji se čeka na knjigu u Zagrebu nije jednak onome koji se čeka u Crikvenici. Zagrepčani čekaju i po više mjeseci na pojedinu knjigu, dok je kod nas čekanje na knjigu minimalno, osim ako se baš ne radi o nekoj najnovijoj hit knjizi – govori Irena Krmpotić te otkriva da je »najčitačica« upravo sedmogodišnja djevojčica iz Zagreba.


Top lista 10 najposuđivanijih naslovaTop lista 10 najposuđivanijih naslova


1. Palača od papira (obiteljska saga)
2. Korzet (gotički roman)
3. Terapeutkinja (triler)
4. Dobra djevojka, loša djevojka (triler)
5. Lažljivi život odraslih (obiteljska saga)
6. Ljeto vukova (prvi roman iz serijala Haparanda)
7. Strah od kupine (obiteljska saga)
8. Čista divljina (ljubavni roman)
9. Izopačene igre: drugi slučaj inspektorice Kim Stone (kriminalistički)
10. Ljeto na talijanskom jezeru (ljubavni roman)

– Simbolično, najmlađi korisnik usluga naše knjižnice je Zara Kluković, djevojčica od tek sedam godina, dok je naša najstarija korisnica gospođa od 77 godina. Zara dolazi iz Zagreba te ljeti boravi u Crikvenici, a ona je u 90 dana (od 1. lipnja do 1. rujna) posudila čak 56 knjiga, što znači da u prosjeku svakih dan i pol pročita jednu knjigu. Pretežito se tu radi o duljim slikovnicama, a čak i ako joj ih roditelji čitaju, podatak je impresivan. Zaista me veseli što u vremenu u kojem se, generalno govoreći, jako malo čita, postoji netko tko ovakvom željom i ovim tempom »guta« knjige – kaže ravnateljica, a na pitanje što se najviše čita u crikveničkoj knjižnici odgovara da se uglavnom radi o ljubavnim romanima, zatim obiteljskim sagama, povijesnim ili, pak, kriminalističkim romanima.


Ljeto na zalasku


Kada se retrospektivno osvrnemo na ljeto na zalasku, ono je u crikveničkoj knjižnici otvoreno izložbom slikovnica dječjeg stvaralaštva, nastalih u sklopu eTwinning projekta »Slikovnicom povezani«. Autori projekta su učiteljica Andrea Barac i 4.b razred OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice, kao i učiteljica Bojana Lanča i 4.b razred talijanske OŠ San Nicolo iz Rijeke.Također, u suradnji s Katedrom čakavskog sabora Kotor, čitavo ljeto se mogla razgledati donacijska izložba slika likovnih umjetnika i fotografija članova Fotokluba Crikvenica s druge likovne kolonije Pod Kotoron. Nadalje, Crikveničani i njihovi gosti mogli su iz predavanja Zvonimira Navale saznati brojne zanimljivosti o Hrvatima u Burskom ratu (od 1899. do 1902.). Navala je na istu tematiku napisao i knjigu na engleskom jeziku, a radi se o povijesti Hrvata koji su se iselili krajem 19. stoljeća s prostora današnje Hrvatske u južnu Afriku. U ratu između britanske imperije i južnoafričkih burskih republika sudjelovalo je oko 25 Hrvata na burskoj strani. Knjiga će biti objavljena na hrvatskom jeziku, a izdavanje će podržati i crikvenička knjižnica.


Besplatno članstvo za djecu

 


Ravnateljica Irena Krmpotić ističe i da je Grad Crikvenica jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji osigurava besplatno članstvo svakog rođenog djeteta s područja svog djelovanja, i to do osme godine djetetova života.
– Ne znam, zapravo, osigurava li takvo što ijedan grad u Hrvatskoj. Po mom mišljenju, roditelji premalo koriste ovo pravo. Možda nisu dovoljno informirani, zbog čega želim ponovo ukazati na ovu činjenicu. Naročito ako uzmete u obzir da su slikovnice skupe te ih u pravilu pročitate za svega nekoliko dana. Knjižnica ima zaista jako velik izbor novih i kvalitetnih slikovnica, stoga bi bila šteta propustiti priliku za besplatnim članstvom. Također, ako određena obitelj ima, primjerice, petero djece, sva djeca imaju pravo na svoju iskaznicu – napominje Irena Krmpotić.

Stolica više tražilla se na predstavljanju nove knjige, zbirke pripovijedaka novinara i pisca Franje Deranje »Ponovo rođen«. Uz 18 zanimljivih, a nekih i autobiografskih priča, čitatelje će razveseliti scensko uprizorenje Deranjine monodrame »Snoviđenja u nesanici« u adaptaciji glumca Željka Mavrovića. Za ljetnih mjeseci nisu odmarale ni članice čitateljskog kluba Ćakulice, koje su se redovito sastajale i davale preporuke za čitanje putem Facebook stranice Knjižnice.


Ljetna događanja u selačkom ogranku knjižnice otvorena su izložbom fotografija Fotokluba Crikvenica »Ljekovito bilje našeg kraja«, a ljeto zatvara izložba akvarela »Boje ljeta«, autorice Rufide Opačak. U Selcu je za najmlađe održana i kreativna radionica izrade mini kišobrana od vune »Jesenski kišobran«, dok je u središnjoj knjižnici Crikvenica otvorena izložba fotografija članova Fotokluba Crikvenica »Povijesna baština i običaji našega kraja«. Izložba će se moći razgledati do 13. listopada.


Rujanski program


Što se tiče daljnjih aktivnosti u rujnu, tu su vesele pričaonice »Bebeteka« za Bebuljke (djeca od 0 do 3 godine) i Čituljke (djeca od 3 do 5 godina), dok u Selcu ide projekt »Naša mala knjižnica«, u suradnji s izdavačkom kućom Ibis grafika. Projekt ove godine ponovo okuplja renomirane autore i ilustratore slikovnica i knjiga za djecu iz čak osam zemalja, čime se želi biti u korak s modernom dječjom književnošću te ponuditi djeci zabavu i suvremenu knjigu. Svrha projekta je potaknuti djecu na slobodno čitanje, stvaranje čitalačkih interesa te čitanje s razumijevanjem i usvajanjem socijalnih vještina. S radom nastavlja i čitateljski klub za djecu od 5. do 8. razreda – Biblice.


Top lista 10 najposuđivanijih autora

 


1. Kristin Hannah (ljubavni i obiteljsko-povijesni romani)
2. Lisa Kleypas (ljubavni romani)
3. Robert Bryndza (kriminalistički romani)
4. Julia Quinn (povijesno-ljubavna fikcija)
5. Julie Garwood (ljubavno-povijesni romani)
6. Jayne Ann Krentz (romantični romani)
7. Sidney Sheldon (trileri)
8. T. M. Logan (trileri)
9. Elena Ferrante (obiteljsko-povijesna saga)
10. Angela Marsons (kriminalistički romani)

– U goste nam stiže i Nastja Kulović, autorica knjige »Kud si krenula«, u kojoj progovara o životu s multiplom sklerozom. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, a većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života. Uzrok bolesti nije poznat, a žene dva puta češće obolijevaju od muškaraca. Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj obilježavaju svoj Nacionalni dan 26. rujna, a u obilježavanje se uključila i Gradska knjižnica Crikvenica, stoga će se publici tog dana u 18 sati u prostoru crikveničke knjižnice predstaviti Nastja Kulović, i sama oboljela od multiple skleroze. Brojna događanja u rujnu zapravo su uvertira u ovogodišnji mjesec hrvatske knjige, kada korisnike crikveničke knjižnice, uz tradicionalne besplatne upise za umirovljenike, predškolce i prvoškolce te oprost zakasnine, očekuje bogat program u kojem će iz dana u dan svatko moći pronaći nešto po svom guštu – zaključuje ravnateljica Knjižnice Irena Krmpotić.