SAVEZ

Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa idu zajedno na izbore: PGŽ ima potencijala postati najrazvijenija hrvatska regija

Sanja Gašpert

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Borit će se za sinergiju Rijeke i PGŽ-a kao temelja razvoja, decentralizaciju ovlasti Županije, aktivan odnos prema pomorskom dobru i brdsko-planinskom području te rješavanje odlaganja otpada i MarišćineRIJEKA – Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa na izbore u Primorsko-goranskoj županiji izlaze s namjerom da u Županijskoj skupštini zaživi snažna regionalna opcija koja će se u sljedeće četiri godine boriti za to da postanemo najrazvijenija hrvatska regija i iskoristimo brojne neiskorištene potencijale – rekao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić na konferenciji za novinare u Rijeci, na kojoj je predstavljena koalicija Liste za Rijeku i nedavno osnovane Kvarnerske inicijative – regionalne platforme.


Podrška više lista


Prema riječima Švorinića, ova će koalicija na izbore izaći s kandidatima za gradonačelnike Rijeke i Opatije te načelnike Viškova i Klane, imat će kandidate i u Kastvu, Omišlju i Bakru, a očekuje i podršku više nezavisnih lista, pojedinaca te manjinskih organizacija u Primorsko-goranskoj županiji. Švorinić je istaknuo kako će se kandidati ove koalicije u Županijskoj skupštini boriti za četiri ključna programska pravca – sinergiju Rijeke i Županije kao temelja razvoja regije, decentralizaciju ovlasti Županije, aktivan odnos prema pomorskom dobru i brdsko-planinskom području te rješavanje odlaganja otpada i Marišćine.


Predsjednik Kvarnerske inicijative i kandidat za gradonačelnika Opatije Ante Štampalija kazao je kako Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa vjeruju da unatoč većem stupnju razvijenosti Opatije, Rijeke i Primorsko-goranske županije u odnosu na neke druge dijelove Hrvatske, ima još puno prostora za napredak, jer su, dodao je, brojni potencijali neiskorišteni, gospodarski stagniramo i mladi nam odlaze.
Zajednički nastup na izborima je usuglašen zbog želje da se stvari konačno promijene, da u Opatiji, Rijeci i cijeloj Županiji kreiramo okvir koji će poticati investiranje i zapošljavanje te građanima na taj način osigurati pristojan standard, rekao je Štampalija.


– Sinergija Rijeke i Županije treba biti temelj razvoja regije. Rijeka i njena okolica, koji su po broju stanovnika i gospodarskoj snazi srce i pluća Županije, i iz županijske perspektive trebaju biti prepoznati kao razvojni motor. Trenutni odnosi Grada i Županije su protokolarni, a ne produktivni i to treba promijeniti. Županija se treba decentralizirati, posebno prepuštajući dio svojih ovlasti Rijeci kao njenom središtu, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave koje za to imaju kapaciteta, istaknula je Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke.


Protiv loših politika


Kandidatkinja za načelnicu Viškova Tamara Smokvina govorila o problemu Marišćine.
– Institucije Primorsko-goranske županije moraju konačno preuzeti svoju odgovornost i projekt Marišćina podvrgnuti temeljnoj neovisnoj reviziji te, kada se utvrdi da postojeće rješenje ugrožava zdravlje ljudi i prirodu, da je zastarjelo i ekonomski neisplativo, krenuti u proces njegovog zatvaranja, rekla je Smokvina, dodajući kako paralelno s time, na podlozi stručnih mišljenja i javne rasprave, zajedno sa svim zainteresiranim općinama i gradovima treba pronaći rješenje za zbrinjavanje otpada u budućnosti.


Istaknula je, također, kako je nedopustivo dozvoliti da odabirom neadekvatne lokacije i MBO tehnologije lokalno stanovništvo jedne općine bude kolateralna žrtva loše politike i biološkog otpada cijele županije.