"Fearless Velebit"

Završna konferencija razminiravanja dijelova šuma na Velebitu

Marin Smolčić

Projekt se provodio na području Ličko-senjske i Zadarske županije  u sklopu kojega se razminiralo 1.645,26 ha šuma i šumskog zemljišta  na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica, rekao je Božidar Čačić 


 


GOSPIĆ  U dvorani Pučkog otvorenog učilišta “dr. Ante Starčević” održana je danas završna konferencija projekta “Fearless Velebit”. Riječ je o projektu  sufinanciranom  sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.”, a odnosio se na razminiranje šumskih predjela u NP Paklenica i Parku prirode Velebit.
 


Konferenciji su nazočili brojni upravitelji šumarija,  predstavnici jedinica lokalne samouprave, kao i čelnici nekoliko Ministarstava. U uvodnom dijelu je u ulozi domaćina konferencije nazočne pozdravio upravitelj UŠP Gospić Mario Stilinović.


konferencija, Gospić, razminiranje, Velebit, Paklenica,


 


-Na početnoj konferenciji održanoj 2021. godine govorili smo o važnosti ovoga projekta  za sve nas djelatnike Hrvatskih šuma, NP Paklenica i Parka prirode Velebit, odnosno za sve nas koji na tome području obavljamo redovne aktivnosti, ali i za sve planinare i putnike namjernike iz Hrvatske i cijeloga svijeta koji dolaze u ta prekrasna područja uživati u prirodi. Zato želim od srca zahvaliti svima koji su uložili ogroman trud u pripremi, provedbi i nadzoru ovoga projekta, rekao je Mario Stilinović naglašavajući također  važnost izrade i obnove protupožarnih cesta i prosjeka. Na njegove riječi nadovezao se  Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.


 


Mjesta i okolina gdje se odvija život


 


-Ovo je vrlo značajan, ali i vrlo perspektivan projekt vrlo važan za razvoj prostora ovog dijela Hrvatske. Kada se dogovarala ova konferencija ja sam odmah kazao „idemo u Gospić“. Želim još jednom istaknuti važnost kako bismo na još jedan način valorizirali ovaj kraj i dijelove Zadarske županije. Ovo je tek jedan od projekata koje provode Hrvatske šum i partneri. Moram se zahvaliti potpori  razumijevanju Vlade RH na uloženom trudu u ovaj i slične projekte. Iako je ovdje riječ o sredstvima EU, sve je krenulo od Vlade RH koja je jednom sinergijom preko jedinica lokalne samouprave i Hrvatskih šuma uspjela u ovome i sličnim projektima.  Hrvatske šume imaju veliku odgovornost u prostoru gdje se odvija nešto najpozitivnije- odvija se život. Uvijek naglašavam kako šume ne poznaju nikakve administrativne granice ni međe. Važna nam je samo globalna valorizacija i zaštita prostora u kojem dominiraju šume i unaprjeđenje tih prostora.  Želimo u tim nastojanjima prednjačiti, posebno u ruralnim prostorima RH. Iza nas su mnogi iznimno pozitivni rezultatima, a u ovom slučaju to je poseban respekt koji imamo prema našem Velebitu koji pokazuje jednu impozantnu  veličinu i ljepotu, naglasio je upravitelj Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.


 


Brojni pozitivni dosezi projekta


 


O važnosti projekta govorili su Manuela Turković, voditeljica Službe u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Ana  Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet u ime župana Ličko-senjske županije, Neven Karas, koordinator za poslove razminiranja u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a, u ime ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i  Mario Šiljeg, državni tajnik Mnistarstva gospodaarstva.


 


Voditelj projekt bio je Božidar Čačić koji je predstavio njegove detalje. 


 


-Projekt se provodio na području Ličko-senjske i Zadarske županije  u sklopu kojega se razminiralo 1.645,26 ha šuma i šumskog zemljišta  na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Riječ je o projektu razminiravanja šumskog zemljišta na Velebitu sufinanciranom sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.«, a njegova ukupna vrijednost je 35.367.132,29 eura. Projekt se provodio na području Ličko-senjske i Zadarske županije, u sklopu kojega je razminirano 1.645,26 hektara šuma i šumskog zemljišta na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Osim uklanjanja mina važnost ovoga projekta očituje se i na uređenju protupožarnih puteva i prosjeka.


 


 Osim uvelike povećane sigurnosti kretanja na Velebitu znatno su popravljeni i uređeni protupožari putevi na područjima grada Gospića i općina Jasenice i Lovinac, istaknuo je voditelj projekta Božidar Čačić.


 


Na ovaj način su pirotehničke ekipe uklonile  2.177 mina, omogućio se siguran pristup bajkovitim predjelima NP Paklenica i Parka prirode Velebit, izgrađeni su novi i sanirani postojeći protupožarni putev i pročišćeni protupožarni prosjeci.