Briga za starije i nemoćne

Započeo je novi ciklus projekta “Zaželi” u Udbini

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ

Bespovratna sredstva za projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto)UDBINA Kao nositelj projekta „Zaželi“ Općina Udbina potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu do 3.017.590 kuna. Ovaj projekt će se provesti u suradnji s partnerima  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područnim uredom Gospić i Centrom za socijalnu skrb, Podružnica Korenica. 


Bespovratna sredstva za projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto). Više o svemu rekao nam je zamjenik načelnika ove općine Milan Uzelac (SDSS).


-Riječ je o projektu koji će trajati 18 mjeseci, a u okviru kojeg će se zaposliti 33 žene s područja općine Udbina koje će se 12 mjeseca brinuti o 198 starijih i nemoćnih osoba. Osim njih, u okviru ovoga projekta općina Udbina zaposlila je još dvije osobe. Riječ je o voditelju projekta koji će biti zadužen za vođenje i nadzor projekta i njegovih aktivnosti te asistenta na projektu koji će biti zadužen za upravljanje aktivnostima i asistiranje voditelju projekta u obavljanju poslova, kaže Uzelac.
Kako je najavljeno iz Općine Udbina, uz pružanje usluga pomoći starijim i nemoćnim osobama, za 33 zaposlene žene također je projektom omogućeno obrazovanje i osposobljavanje. Žene koje će biti angažirane na ovim poslovima moraju imati maksimalno srednju stručnu spremu i biti na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a prioritet će imati one koje žive u težim uvjetima. Svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšat će kvalitetu života korisnika pružajući im  pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora, brige o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, ostvarivanju raznih prava, a najviše od svega, podršku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo.


Na upit o velikom broju starih i nemoćnih na području sa jedva 1200 stanovnika Milan Uzelac je podosta pesimističan.


-Kod nas je jako puno starih i nemoćnih, barem njih 400, ali se nisu prijavili za pomoć. Muče se sami. Ništa nije bolja situacija niti u općinama Donji Lapac i u Vrhovinama. Ostarjela je Lika…