Pripreme

WWF i NP Plitvička jezera uklanjaju barijere s Bijele rijeke

Hina

Bijela rijeka, jedna je od rijeka koje tvore Plitivička jezera, a projektom će se poboljšati uvjeti za obnovu rijeke i ribljeg fondaSvjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Nacionalni park Plitvička jezera počeli su pripremati uklanjanje osam barijera na Bijeloj rijeci, jednoj od rijeka koje tvore Plitvička jezera, čime će se poboljšati uvjeti za obnovu rijeke i ribljeg fonda, izvijestio je u četvrtak WWF.


U WWF-u kažu da su nakon uspješnog uklanjanja prve barijere u Crnoj Gori i preuzimanja inicijative za uklanjanje barijera u Sloveniji, sada, uz potporu europskog Open Rivers programa, preuzeli inicijativu za uklanjanje barijera u Hrvatskoj.


“U partnerstvu s NP Plitvička jezera sve je spremno za pripremne aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem osam zastarjelih barijera na Bijeloj rijeci u skorijoj budućnosti”, najavljuje WWF.
Branka Španiček iz WWF Adrije u priopćenju ističe kako je to ključni korak ka uklanjanju barijera u Nacionalnom parku Plitvička jezera.


Barijere fragmentiraju Bijelu rijeku, onemogućujući migraciju autohtonih vrsta riba, poput potočne pastrve, a njihovim uklanjanjem stvorit će se više područja za mrijest i ponovno spojiti fragmentirani dijelovi rijeke.


“Stvaranjem povoljnih uvjeta za obnovu ribljeg fonda stvorit će se i mogućnosti razvoja održivog turizma. Udruživanjem snaga s upravom Nacionalnog parka uz potporu Open Rivers programa – organizacije za dodjelu bespovratnih sredstava posvećene obnovi rijeka, Bijela rijeka će ponovno slobodno teći”, poručila je Španiček.


Izvršni direktor europskog Open Rivers programa Jack Foxall kaže kako je to “uzbudljiva prilika da se katalizira uklanjanje barijera, ne samo u Nacionalnom parku nego u cijeloj zemlji“.


Očekuje se da će ovaj projekt postaviti presedan dobre prakse, potaknuti druge zajednice i lokalne samouprave u Hrvatskoj da se pridruže pokretu uklanjanja barijera, ističe Foxall.