Duh i tijelo

Vilin Velebitski dom: Krasno uskoro dobiva višeosjetilni park

Dorotea Prpić

Krasno je jedno od najljepših prostora gdje se istinski može povezati sa svim čarima prirode, a tu je i dom Vile VelebitaSENJ – Krasno će uskoro imati višeosjetilni park za sve uzraste koji će ponajprije djeci, a onda i svim posjetiteljima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit omogućiti da osjete i dožive svaki element prirode. Naziv projekta je Vilin velebitski dom, a projekt je na natječaj dm-a, raspisanog s ciljem podupiranja zelenih ideja, kandidirala senjska Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića.


Zelena budućnost


– Ovime je dm postao ponosan partner organizacija, ustanova, udruga, parkova prirode i proizvođača čije su nas ideje inspirirale i probudile dodatnu vjeru u zelenu budućnost sviju nas. Naš prvi korak prema stvaranju te budućnosti bit će da građanima 17 hrvatskih gradova i naselja omogućimo da otkriju prednosti održivog načina života te da uvide da, kada je u pitanju zaštita okoliša, ne postoje male i velike ideje, kaže menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u Ivan Horvat. Dodaje i da je na dm-ov natječaj »Zajedno« za zelene ideje pristiglo gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji. Među prijavljenima, dm je za realizaciju odabrao projekte koji su se istaknuli kvalitetom i originalnošću te koji će u najvećoj mjeri pridonijeti zaštiti okoliša i prirode. Odabrano je 17 ekoloških projekata čiju će realizaciju podržati s više od 800.000 kuna.


Kako je navedeno u opisu projekta, Vilin velebitski dom u Krasnu je zamišljen kao park koji će biti mjesto povezanosti s prirodom, mjesto relaksacije, edukacije, mjesto igre, učionica na otvorenom s elementima koji terapijski djeluju na duh i tijelo. Ovo tim više jer je Krasno jedno od najljepših prostora gdje se istinski može povezati sa svim čarima prirode, a tu je i dom Vile Velebita.


Hortikulturni radovi
Dm će Vilin velebitski park financirati s 80.000 kuna. Uz postavljanje sprava za igru, kao što su ljuljačke i multifunkcionalni sustavi, projekt obuhvaća i hortikulturne radove, odnosno sadnju bilja i drveća koji će omogućiti da park postane prava zelena oaza.


U pripremnoj fazi projekta izrađena je geodetska podloga te su zatražene ponude dobavljača za nabavku sprava i opreme za budući park. Isporuka dijela opreme te početak radova na uređenju parka očekuju se tijekom mjeseca prosinca.