Od 1. listopada

Veliko zanimanje za tradicionalnu manifestaciju, “Jesen u Lici” kao ogledalo vrijednih ljudi

Marin Smolčić

Manifestacija će biti održana od 1. do 3. listopada. Osim najboljih štandova, bit će i biranje najboljih rakija, sira i meda. Do sada se prijavilo više od 200 izlagača iz Hrvatske i okruženjaGOSPIĆ – Unatoč pandemijskim problemima, za ovogodišnju tradicijsku izložbu »Jesen u Lici« vlada veliko zanimanje. Potvrdio nam je to stručni savjetnik Ličke razvojne agencije LIRA Andrija Brkljačić.


– Do sada se prijavilo više od 200 izlagača iz cijele Hrvatske i država okruženja, ali će neki ipak morati ostati razočarani jer će ukupni broj izlagača određivati epidemiološki uvjeti. Upravo zbog epidemiološke situacije i ove godine ćemo na manifestaciji imati jedan natkriveni središnji prostor s pozornicom, mnoštvo manjih »pagoda-šatora« i drvene štandove.


Što se programa tiče, opet ćemo vidjeti nastupe mnogih KUD-ova, a izložba će na početku biti u znaku defilea konjskih zaprega. Lani je izostala smotra najboljih grla autohtonih goveda buše i ovaca pasmine pramenka, ali će se ove godine ponovno održati. Osim najboljih štandova, bit će biranje najboljih rakija, sira i meda. Ovogodišnja 23. po redu »Jesen u Lici« bit će svakako vrlo atraktivna i dobro posjećena manifestacija, uvjeren je Andrija Brkljačić koji dodaje da o porastu popularnosti ove tradicijske priredbe svjedoči i podatak po kojemu će čak devet županija ove godine biti partneri ovogodišnje »Jeseni«.
Ličko-senjski župan Ernest Petry je, govoreći o uznapredovaloj dinamici priprema za manifestaciju »Jesen u Lici« koja će od 1. do 3. listopada biti održana na glavnom gradskom Trgu Stjepana Radića u Gospiću, najavio njezin program.


– Osim ove tradicionalne izložbe, bit će održan i investicijski forum kako bi se uvidjelo kako što lakše do investicija pomoću EU fondova. Poklopilo se da će se tih dana u Gospiću održati sastanak s čelnicima HEP-a, a vezano uz brojna ulaganja i radove na području Kosinja, Senja i na Velebitu. Vlada RH nam je stalni suport u radu pa će nas tih dana posjetiti najmanje desetak ministara sa svojim timovima, kazao je Petry, napomenuvši da su partneri pri organizaciji »Jeseni u Lici« Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


– Moja osobna želja je da »Jesen u Lici« ne traje samo ta tri dana, nego da po svojim dosezima i sadržajima na određeni način potraje svih 365 dana u godini. Cilj nam je da se na izložbi vidi što su sve stvarali vrijedni ljudi, a na nama je da iz EU fondova povučemo što više sredstava. Da OPG-ovi rade što bolje i kvalitetnije i da pritom imaju gdje plasirati svoje proizvode. U tijeku su mnogi projekti koji će Ličko-senjsku županiju pozicionirati kao »Zelenu regiju« na karti Europske unije i Republike Hrvatske. Naša glavna gospodarska opredjeljenja su poljoprivreda s ekološkom proizvodnjom, turizam, drvna industrija i proizvodnja el. energije pomoću obnovljivih izvora. Popularna »Jesen u Lici« bit će pokazatelj i potvrda naših nastojanja da bismo razvili ovu županiju, uvjeren je župan Ernest Petry koji želi da iz ovog dijela RH stižu pozitivne vijesti, bez stranačkih prepucavanja i beskorisnog polemiziranja.


– Naša nastojanja već su zabilježili odgovorni ljudi u resornim ministarstvima. Za to veliku zaslugu imaju mediji jer prenose neiskrivljene vijesti s ovih prostora, zaključio je ličko-senjski župan Ernest Petry.