Upozorenje planinarima

Velebit se opire kalendaru: Zbog snijega pojedini dijelovi gotovo nemogući za prolaz

Marin Smolčić

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL

Budući se na Velebitu iznad 900 metara nadmorske visine još vide „snježne kape“ uprava parka upozorila je poklonike ove planine da se ne zavaravaju jer isti klimatski standardi ne vrijede u nizinama i na mitskom „hrvatskom Olimpu“ 


KRASNO Dolaskom toplijih dana intenzivirali su se posjeti Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Situacija na terenu daleko je od idiličnih scena prirode kakve u mislima nosimo penjući se prema ulazu u park Babić Siča nedaleko od Zavižana. Nacionalni park Sjeverni Velebit ovih je dana sve popularnije  izletište ljubitelja planinarenja i boravka u prirodi. Budući se na Velebitu iznad 900 metara nadmorske visine još vide „snježne kape“ uprava parka upozorila je poklonike ove planine da se ne zavaravaju jer isti klimatski standardi ne vrijede u nizinama i na mitskom „hrvatskom Olimpu“.


Umjesto trošenja riječi i davanja upozorenja izletnicima, na webu NP Sjeverni Velebit nalazi se galerija fotografija  načinjenih na poznatoj Premužićevoj stazi. Na  dijelovima staze omiljene među planinarima nalaze se veće količine snijega pa su pojedini dijelovi  gotovo nemogući za prolaz. Zato još nije došlo vrijeme za forsiranje Velebita, iako će za koji dan stići mjesec lipanj. Kada je  Velebit  u pitanju kalendar nije presudan faktor.