Odobreno 75 milijuna kuna

Uskoro kreće nova Internet-mreža za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera

Marin Smolčić

Implementacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like imat će pristup internetskoj mreži velike brzineGOSPIĆ Kako bi se pospješilo djelovanje širokopojasnog Interneta Gradu Gospiću kao nositelju projekta, uz Grad Otočac i Općinu Plitvička jezera koji sudjeluju u projektu, odobrena su financijska sredstva u maksimalnom iznosu od 75 milijuna kuna za provedbu projekta.


Ova sredstava odnose se na razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera (PRŠI) ukupno vrijednog 98 milijuna kuna.


Implementacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like imat će pristup internetskoj mreži velike brzine.
Ovaj projekt koji je započeo u srpnju 2017. godine obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina, odnosno na područjima na kojima operatori u sljedeće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije.


To je jedan od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU koji će se realizirati na ličkom područjupa će Gospić ujedno biti prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu ovakvog projekta.


Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević potpisao je Ugovor o projektiranju i građenju širokopojasne mreže Gospića, Otočca i Općine Plitvička Jezera s izvođačem radova, tvrtkom „UNIS Telekomunikacije“ d.d. Mostar koju je zastupao direktor Damir Buje. Ukupna vrijednost radova iznosit će 84.490.125 kuna s PDV-om.