Renoviranje traje šest godina

Izgradnjom krovišta nastavit će se obnova turske kule u Perušiću

Marin Smolčić

Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ

Na natječaj Ministarstva kulture aplicirali smo jedan segment obnove turske kule kroz projekt potpune realizacije krovišta. To bi trebalo iznositi oko 500 tisuća kuna i izgradnjom toga dijela kula bi bila napokon zatvorena i spremna za konačno uređenje interijera koje je inače već u tijeku 


 


PERUŠIĆ Jedno od povijesnih obilježja mjesta Perušić svakako je stara turska kula. Zovu je još i perušićki Stari grad, Gradina, Kula i Turska kula. Stari grad je bio sazidan u kamenu i na tri kata prije dolaska Turaka na ove prostore. Gradina je bila opasana debelim suhozidom u obliku nepravilnog četverokuta na čijim su se kutevima nalazile tri polukružne kule-stražarnice. Tu tvrđu je sagradila obitelj Perušić, braća Dominik i Gašpar Perušić, iz plemićke obitelji koja potječe iz Zagore.


Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ
U blizini te utvrde sagrađena je crkva Svetog križa. Dolaskom Turaka stara kula je dobila manje dimenzije, a i sada se vide otvori za topove, stražarnice i izvidnice. Turci su  crkvu ubrzo pretvorili u džamiju. Iako je od nekadašnje kule ostao sačuvan svega jedan kat, danas je to najočuvanije zdanje te vrste u cijeloj Lici. 


 


U planu realizacija krovištaTemeljita i stručna obnova ovoga zdanja traje već šest godina i prema riječima zamjenika načelnika Općine Perušić Mihaela Kurteša  tijekom ove godine značajno bi se mogla promijeniti vizura toga objekta.


-Na natječaj Ministarstva kulture aplicirali smo jedan segment obnove turske kule kroz projekt potpune realizacije krovišta. To bi trebalo iznositi oko 500 tisuća kuna i izgradnjom toga dijela kula bi bila napokon zatvorena i spremna za konačno uređenje interijera koje je inače već u tijeku. Svi radovi se  obavljaju pod stalnim nadzorom struke, konzervatora i arheologa. Završetkom kompletnih radova na turskoj kuli i uređenjem okoliša Perušić će dobiti još jedan vrijedan sadržaj koji će nam puno značiti u turističkom smislu, a to bi se moglo dogoditi koncem 2022. godine, naglašava Mihael Kurteš.


 


Oslobađanje Like od Turaka


 


Kada je legendarni pop Marko Mesić iz obližnjeg Mušaluka krenuo u oslobađanje Like od Turaka 1689. godine činio je to sabljom i Biblijom. Sve turske obitelji zatečene tada u Lici imale su izbor: prijeći na katoličanstvo ili se iseliti preko rijeke Une sa svom svojom pokretnom imovinom. Muslimani koji nisu iz različitih razloga željeli  napustiti svoje domove prešli su na kršćanstrvo i svoja prijašnje prezimena pretvorili u kršćanska. Od toga vremena u ovom dijelu Like ima prezimena koja aludiraju na turski jezik: Karić, Alivojvodić, Murgić, Turić, Domazet…


Župna crkva Uzvišenja svetog Križa sagrađena je na temeljima starije srednjovjekovne crkve i danas se smatra jednom od najljepših i najvrijednijih sakralnih objekata na ličkom području.