Tradicijska manifestacija

“The coklje fest” privukao u Otočac mnoštvo zaljubljenika u ličku priču

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Kad zareda lička zima svaka kuća coklje imaTradicijska manifestacija »3. The coklje fest« održana sinoć u Otočcu privukla je mnoštvo posjetitelja iz cijele Like.


Na središnjem Trgu Dražena Bobinca slavilo se coklje, tradicionalnu obuću čije su porijeklo i korijeni neraskidivo vezani uz Gacku dolinu i okolna mjesta. Jedna od organizatorica »cokljijade« je Danijela Tonković i njezina »Kućna radinost«.

– Ove godine imamo 23 izlagača.«The coklje fest« nije samo manifestacija i festival suvenira, nije samo promidžba tradicije i baštine na podlozi priče o coklji, već je to pokret za osnaživanje i buđenje bogatog kreativnog i poduzetničkog potencijala našeg Otočca, Gacke i Like. Osim coklji ovdje imamo suvenire, ljekovito bilje i njihove pripravke, frituče, dijelove narodne nošnje, a tu su i »čapalinke«.


To su zapravo klasične palačinke koje su dobile ime po prefiksi »ča«, po čakavštini koja se govori u Gackoj dolini. Osim toga te »čapalinke« su načinjenje od ekoloških premaza, pekmeza i sireva.


Drago mi je da je odaziv izlagača i sudionika ove »cokljijade« izvanredan. Gledali smo nastupe Folkornih društava iz Sinca, Ličkog Lešća, Gospića i Otočca.Nastupili su i pjevač Neven Vojić, Tamburaški sastav »Patrioti«, djeca iz Dječjeg vrtića »Ciciban« i Zdenko Hršak.


Na štandovima nas je dočekalo mnoštvo tradicionalnih predmeta i proizvoda lokalnih OPG-a tako da je ovo bila izvrsna etno-večer. Ne samo coklji u čast, nego ukupnom naslijeđu ovog dijela Hrvatske, rekla nam je u je organizatora Danijela Tonković.


Osim Kulturne udruge »Baštinica« iz Otočca, veliki doprinos ovoj manifestaciji dali su mnogi poduzetnici, Bookcaffe »Paradiso« i svaki od izlagača. A sve ovo coklji u čast!