Zanimljivo mjesto

Špiljski park Grabovača ima šumske orgulje, ali i novu atrakciju – hobitsku kuću kao iz Gospodara prstenova

Marin Smolčić

Vrijedna i domišljata ekipa Pećinskog parka Grabovača je još lani pokrenula radove na izgradnji replike hobitske kuće iz filmskom hita „Gospodar prstenova“PERUŠIĆ Grabovača je jedini špiljski park u Europi gdje pored impozantne špilje Samograd, poučnih staza, netaknute prirode, botaničkog vrta i mnoštva ostalih sadržaja ovo područje ima i šumske orgulje.


To je ideja i trud zaposlenika ove ustanove. Šumske orgulje su postavljene na vrhu jednog vidikovca sa čijeg tornja puca vidik na mnoštvo sadašnjih, ali i budućih sadržaja parka jer je ovdje stalno nešto gradi. Više o svemu rekla nam je ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković.


– Na jednom hrptu Grabovače sagradili smo vidikovac visine oko 10 metara. U toranj vidikovca je ugrađeno šest cijevi kojima zvuk i snagu daje bura. Na tome području bura vrlo često puše pa te orgulje gotovo neprestano stvaraju zvuk vrlo sličan crkvenim orguljama. Kada se Zadar na obali mora može dičiti morskim orguljama, zašto se mi u šumi ne bismo dičili našim šumskim orguljama?!?
Posjetitelji Pećinskog parka Grabovača su vrlo brzo prigrlili ovaj sadržaj, često ga pohode, pomalo se čude kako vjetar neprestano stvara zvuk u tim cijevima. Osim toga, toranj sa šumskim orguljama je ujedno i vidikovac sada vrlo obljubljen među posjetiteljima, rekla nam je ravnateljica Jelena.


Doznajemo kako su zvuk i intonacija šumskih orgulja u „nižim registrima“ i daju smirujuće tonove pa nema bojazni da bi plašili šumske stanovnike. Navodno su jedino sove i ćukovi u prvo vrijeme bili pomalo uznemireni, ali su i ti noćni letači ubrzo shvatili kako od šumskih orgulja nema opasnosti.


Uskoro hobitska kuća otvara svoja vrata!


Vrijedna i domišljata ekipa Pećinskog parka Grabovača je još lani pokrenula radove na izgradnji replike hobitske kuće iz filmskom hita „Gospodar prstenova“. Posao je prekinula zima i radovi su se nastavili ovih dana. Na radost mnoštva djece koja neprestano zovu telefonima i pitaju kada će se moći posjetiti to zdanje. Ravnateljica Milković nam je dala malu ekskluzivu.


-Djece jedva čekaju da se uskoro otvori hobitska kućica. Za Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja planiramo svečano otvoriti i taj sadržaj čije je uređenje pri kraju. Organizirat ćemo prigodnu priredbu, jedino znamo da će na otvaranju biti previše djece koja se nadaju posjetiti nastambu u kakvoj započinje epska saga s elementima fantastike o Frodu i njegovoj hrabroj družini. Nažalost, puno toga ovisit će i o epidemiološkoj situaciji, napominje Jelena Milković.


Mnogi su roditelji već sada na mukama jer toga dana jedino mogu planirati posjet PP Grabovača i obilazak male izbe za koju već sada znalci kažu da će u konačnici biti sjajna replika filmske kuće hobita.