Filip i Letizia

Španjolski kralj i kraljica obišli Plitvička jezera, posjećuje ih sve više turista iz njihove zemlje

Marin Smolčić

Na prijemu u Predsjedničkim dvorima istaknuta je suradnja Np Plitvička jezera i španjolskog parka Lagunas de RuideraTijekom posjeta Hrvatskoj u naš najljepši nacionalni park stigli Njihovo Veličanstvo španjolski kralj Filip VI.  sa suprugom, kraljicom Letizijom.


Na prijemu u Predsjedničkim dvorima istaknuta je dugogodišnja suradnja Hrvatske i Španjolske kao dviju prijateljskih zemalja.


U svom obraćanju, kralj Filip VI. posebno je istaknuo i pohvalio sklapanje Sporazuma između Nacionalnog parka Plitvička jezera i španjolskog parka Lagunas de Ruidera kao dobrog primjera suradnji dvaju zaštićenih područja te suradnji dviju zemalja.
U lipnju ove godine su na Plitvičkim jezerima ova dva parka potpisala Sporazum o suradnji i razmjeni iskustava, znanja i najboljih praksi u upravljanju prirodnim kapitalom i održivom razvoju.


Krajem listopada Hrvatska delegacija  sastavljena od  predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Nacionalnog parka Plitvička jezera boravila je u Španjolskoj u uzvratnom institucionalnom posjetu španjolskoj pokrajini Castilla-La Mancha u kojoj se nalazi Park Lagunas de Ruidera.


Ovo je odlična vijest ne samo za Hrvatsku već i za Nacionalni park Plitvička jezera, ali i za cijelu Liku kao turističku destinaciju jer je sve veći broj španjolskih turista prisutan na Plitvičkim jezerima, a samim time i u Lici.


Zaštita prirode nezaobilazna je tema današnjeg turističkog svijeta kao i održivi turizam, u čemu destinacija Lika prednjači, a tome svjedoči činjenica da je Lika dvije godine zaredom ušla u TOP 100 svjetskih održivih destinacija.