25. obljtenica Oluje

Sjećanje na veličanstveni proboj najveće neprijateljske utvrde u Lici

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ

O veličanstvenoj pobjedi hrvatskih branitelja svjedoči činjenica kako je unatoč prirodnim i vojnim preprekama Ljubovo savladano 5. kolovoza, a prilikom tog proboja pala su 72 mlada života​LJUBOVO – Na najvećem planinskom masivu ličkog sredogorja tijekom Vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine vodile su se krvave borbe.


O veličanstvenoj pobjedi hrvatskih branitelja svjedoči činjenica kako je unatoč prirodnim i vojnim preprekama Ljubovo savladano 5. kolovoza, na dan koji slavimo kao Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


S Ljubova su pobunjeni Srbi četiri godine topništvom dominirali Ličkim poljem, a svaki je bunker bio dodatno osiguran mnoštvom minskih polja, od kojih mnoga niti danas nisu uklonjena. Prilikom proboja ove utvrđene neprijateljske linije pala su 72 mlada života, među njima i trojica časnika češkog bataljuna UNPROFOR-a.


Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ
 


Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ


Na spomeniku »Pobjednik« autora Josipa Cvrtile uklesana su imena svih poginulih branitelja, najviše njih iz 118. Domobranske pukovnije Gospić, 9. gardijske brigade, 128. brigade »Sveti Vid« i 111. brigade HV-a iz Rijeke. Njima su se danas došli pokloniti mnogi.


U tome ih nije spriječila niti orkanska bura, uz hladnoću neprimjerenu ovom dijelu godine.


Poginulima su se najprije poklonili članovi njihovih obitelji, izaslanstvo Ličko-senjske županije i Grada Gospića te brojne braniteljske udruge s područja Županije, gradova Gospića, Raba, Paga i Rijeke. Na komemoraciji je sudjelovalo i 30-ak bajkera pristiglih s područja Rijeke, kao i predstavnici Policijske uprave ličko-senjske i Hrvatske vojske.


Misu za poginule predvodio je korenički župnik mons. Mile Čančar, u koncelebraciji s vlč. Nikolom Turkaljem. U ovogodišnjoj komemoraciji sudjelovalo je više od 300 uzvanika.