Zadovoljstvo rezultatima

Sezona u Senju sve duža svake godine

U osam mjeseci 2023. godine na području grada Senja ostvareno je 5,27 posto više dolazaka i 3,82 posto više noćenja nego prošle godine. Sezona se nastavlja jer su rezultati i u rujnu iznimno dobriSENJ – Na području grada Senja je u osam mjeseci 2023. godine ostvareno 5,27 posto više dolazaka i 3,82 posto više noćenja nego prošle godine. Dosadašnji su to rezultati ovogodišnje turističke sezone koja se nastavlja jer su rezultati i u rujnu iznimno dobri. Zadovoljstvo ne kriju ni u senjskoj turističkoj zajednici koja je i ove godine i za goste i domaće priredila niz zanimljivih zabavnih i kulturnih ljetnih manifestacija.


– Sezona je na našem području iz godine u godinu sve duža i kreće od svibnja do kraja rujna pa čak i do polovice listopada, ovisno o vremenski uvjetima. Zadovoljni su i iznajmljivači, i ugostitelji, i trgovci, i općenito svi koji su vezani uz turizam – kaže direktor Turističke zajednice grada Senja Viktor Samaržija, ali i dodaje da su ti rezultati samo poticaj da se što više ulaže u javnu turističku infrastrukturu, posebno u plaže koje treba pripremati puno ranije u vidu dohrane, popravaka, opremanja i čistoće jer i sezona sada kreće puno ranije.


Niz jubileja


Osim s rezultatima, zadovoljni su i brojem i kvalitetom ljetnih manifestacija koje su organizirali, ali i odazivom posjetitelja na njih. Ovogodišnje manifestacije bile su vezane uz niz jubileja koje su obilježili Gradska glazba, biciklistički Uspon na Zavižan, Smotra klapa, Koncertne večeri pa su time i programi tih jubileja bili sadržajniji i bogatiji. Obilježeno je i 50 godina međunarodnog Senjskog ljetnog karnevala. Sedmodnevni karnevalski program, koji je tom prigodom upriličen, dobio je iznimne ocjene i sugrađana i gostiju, tim više što je ponudio za svakoga ponešto, za stare, mlade i djecu, a odvijao se na različitim lokacijama u gradu, što mu je dalo dodatni čar.
– Bio je to organizacijski i financijski zahtjevan projekt, ali se isplatilo uložiti toliki trud jer je konačan rezultat odličan. Osim u Senju, niz manifestacija upriličili smo i u drugim mjestima na području grada – kaže Samaržija.


I sve to unatoč ograničenim financijskim sredstvima jer u Senju gotovo 80 posto kapaciteta čine privatni iznajmljivači smještaja koji plaćaju paušal neovisno o ostvarenim noćenjima pa prihodi turističke zajednice ne rastu proporcionalno povećanju broja noćenja, a treba imati u vidu i da su troškovi organizacije znatno porasli. Zato je za sada jedini način da se broj manifestacija poveća mogućnost da se u organizaciju ili suorganizaciju manifestacija više uključe primjerice ugostitelji, ali i svi drugi dionici povezani s turizmom.


– Raduje i činjenica da su ove sezone u funkciji i dva nova hotelska kapaciteta, Kul in Ablana u Jablancu i Veladrion u Žrnovnici, ali još uvijek su hotelski kapaciteti u odnosu na nama susjedne sredine relativno skromni – ističe Samaržija.


Viktor Samaržija, direktor Turističke zajednice grada Senja


Prilozi za medije


Tijekom sezone o senjskom području kao turističkoj destinaciji snimljeno je niz priloga kojima se predstavljaju njegove prirodne i kulturne vrijednosti.


– Ove godine smo jako puno snimali, bilo je tu niz priloga za domaće i strane medije, ali i puno gostujućih novinara koje zanima naša turistička ponuda, posebno priče o Zori Riđokosoj i senjskim uskocima. I ove godine smo se oglašavali kroz strane medije, posebice na njemačkom tržištu koje je na ovom našem području najzastupljenije. Radimo na promociji za nova tržišta, ali ne smijemo zanemariti ni postojeća iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju. Senj je svake godine zastupljen na mnogim turističkim sajmovima, a u narednoj godini planiramo i povećati vidljivost, posebice na novim tržištima – najavljuje Samaržija.


– Tijekom cijele sezone bili smo u plusu u odnosu na lani i po dolascima i noćenjima, a i rujan je izrazito dobar, prema e-Visitoru u petnaestak dana rujna u odnosu na lani imamo 20 posto više dolazaka i oko 14 posto više noćenja. To su iznimni rezultati, a tako je bilo i u svibnju, i upravo to pokazuje da je sezona i puno duža i kvalitetnija, što nas iznimno veseli. Ipak, prema mojoj procjeni, još uvijek imamo od 20 do 25 posto neprijavljenih gostiju. Uz to, ima i iznajmljivanja na »crno« i tome u suradnji s Državnim inspektoratom treba stati na kraj. Primjerice, puno je stranih vlasnika nekretnina čiji se »prijatelji« u njima odmaraju i izmjenjuju cijelu sezonu, a zna se što zakon o tome propisuje – zaključuje direktor senjske turističke zajednice i najavljuje da se već osmišljava bogati adventski program.