Potpisani ugovori za dodjelu potpora

Razvoj OPG-a kao temelj razvoja Ličko-senjske županije

Marin Smolčić

Foto M. SMOLČIĆ

Foto M. SMOLČIĆ

Narednog petka održat će se manifestacija „Jesen u Lici“ gdje očekujemo mnoštvo OPG-a s autohtonim proizvodima stvorenim na tradicijski način. To je samo nastavak ove priče o potrebi još više OPG-a koji će svojim radom i proizvodima zaokruživati priču koja je na osnovama naše temeljne strategije, istaknuo je župan Petry 


 


GOSPIĆ U Kabinetu župana ličko-senjskog  održano je  svečano potpisivanje Ugovora za dodjelu potpora korisnicima u poljoprivredi, a sukladno usvojenom Programu potpora poljoprivredi na području Ličko-senjske županije za 2021. godinu. Prema odlukama župana Ernesta Petryja, Ugovori su potpisani u vezi dodjele potpora po mjerama za nabavku mehanizacije, strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, gdje je uključeno  15 korisnika u ukupnom iznosu od 183.349,33 kn, zatim potpore za sufinanciranje troškova pokretanja i modernizacije primarne poljoprivredne proizvodnje mladim poljoprivrednicima za 20 korisnika u ukupnom iznosu 413.412,34kn i potpore za sufinanciranje troškova prelaska na ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što se odnosi na četiri korisnika u ukupnom iznosu 7.442,27 kn. U izjavi novinarima župan Petry naglasio je  važnost ovih potpora.
 


-Svima koji su dobili ove potpore od srca čestitam i želim uspjehe u radu. Uvjeren sam da ćemo ostvariti još bolju suradnju kroz novo kohezijsko razdoblje. Već sam isticao kako će se Ličko-senjska županija još više usmjeriti prema razvoju poljoprivrede, turizma, drvne industrije i obnovljivih izvora energije. Ovih smo dana pokrenuli novi ciklus cestogradnje, kao jednog od uvjeta razvoja svih navedenih gospodarskih grana. Nakon brojnih susreta s članovima Vlade RH znatna sredstva ulagat će se u ove resurse vrlo skoro, kako iz državnih poticaja tako i iz EU fondova. Sveukupni iznos danas dodijeljenih potpora temeljem današnjih ugovora iznosi 604.203,94, a zajedno sa ranije dodijeljenim potporama razvoju poljoprivrede tijekom ove godine ukupno je odobreno  945.671,84  kn, čime su iskorištena sva osigurana sredstva za potpore u poljoprivredi proračunom Ličko-senjske županije za 2021. godinu, rekao je župan Petry.


 


Kako je naglasio prilikom potpisivanja Ugovora o potporma, krajnji cilj Ličko-senjske županije je dodatno povećati broj OPG-a i osnažiti njihovu proizvodnju.


 


-Posebno bi pri tome naglasio razvoj OPG-a koja se bave mljekarstvom, odnosno uzgojem mljačnih krava. Lika ima posebno kvalitetne, ekološke uvjete za tu granu poljoprivrede zbog mnoštva pašnjačkih površina vrhunske kvalitete. Sve navedeno  će pomoći boljem pozicioniranju Ličko-senjske župaije zahvaljući prirodnim resursima, što je presudno važno za poljoprivrednu proizvodnju, turizam, drvnu industriju i „zelenu“ energiju. Na rasporedu su novi županijski projekti koji će imati za cilj povećanje broja OPG-a i zadržavanje mladih ljudi na ovim prostorima. To je naša strategija, kao i strategija Vlade RH. Narednog petka održat će se manifestacija „Jesen u Lici“ gdje očekujemo mnoštvo OPG-a s autohtonim proizvodima stvorenim na tradicijski način. To je samo nastavak ove priče o potrebi još više OPG-a koji će svojim radom i proizvodima zaokruživati priču koja je na osnovama naše temeljne strategije, istaknuo je župan Petry koji će sutra biti nazočan Danu sira i krumpira u Lovincu, priredbi koju Ličani nazivaju „Mala jesen u Lici“.