Kul IN Ablana

Prva privatna kulinarska škola u Hrvatskoj. Jablanac dobio hotel u kojem će se obučavati chefovi

Alenka Juričić Bukarica, Marin Smolčić



JABLANAC – U Jablancu je jučer otvoren novi hotel i edukacijski kampus Kul IN Ablana. Riječ je, naime, o hotelu koji je ujedno i druga od dvije lokacije Kulinarskog instituta Kul IN, prve privatne međunarodne kulinarske škole u Hrvatskoj. Kul IN Ablana je hotel koji će imati restoran s jelovnikom inspiriranim lokalnim namirnicama, klimom i ekookruženjem. Kul IN Ablana osmišljen je s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske gastronomije i lokalnih namirnica kroz turizam i edukaciju, istaknuto je prilikom jučerašnjeg otvorenja.


Hotel se nalazi u mirnom gradiću Jablancu, pravoj mediteranskoj zajednici i odličnoj polaznoj točki za istraživanje gastrotajni hrvatskih otoka i planinskih krajeva. Budući da Jablancu kronično nedostaje sadržaja, vijest o otvaranju hotela se brzo proširila među mještanima i vikendašima koji se kupaju ispod hotela na popularnoj »Banji«, koju ujedno krase starinske kamene kabine.


Svečanosti organiziranoj u povodu otvorenja prisustvovali su vlasnik i glavni investitor, Amerikanac hrvatskog podrijetla Matt Darko Sertić, ličko-senjski župan Ernest Petry, direktorica novog hotela Ivana Fried, voditeljica objekta Maja Mladinov kao i voditelj edukacije, chef Zdravko Perić. Naime, Perić je nakon redovnog školovanja u Hrvatskoj, u Njemačkoj sedam godina radio kao Chef de Partie u kuhinji prestižnog hotela u Nürnbergu. Karijeru je nastavio u SAD-u, u svjetski poznatom hotelskom lancu Four Seasons gdje je radio kao Sous Chef u kuhinji hotela u Scottsdaleu u Arizoni, a deset godina je radio u brojnim nagrađivanim restoranima Las Vegasa. Nakon diplome na prestižnom La Cordon Bleu College dobio je posao Executive Chefa u jednom od najluksuznijih hotela u svijetu – The Plaza. Vrativši se u Hrvatsku, nastavio je karijeru u Dubrovniku, u luksuznim hotelima s 5 zvjezdica, odnosno u Grand Villi Argentina u Dubrovniku, Croatiji u Cavtatu te Le Méridien Lavu u Splitu.




U Kulinarskom institutu Kul IN tako je pod njegovim vodstvom okupljen tim kulinarskih stručnjaka te osmišljeni programi školovanja za kuhare i slastičare. Novi hotel u Jablancu tako će svojim gostima donijeti jednu sasvim drugačiju turističko-edukativnu priču koja će u ovo malo mjesto privući goste, ali i sigurno neke buduće vrhunske kuhare i slastičare. Kul IN Ablana, hotel s 3 zvjezdice, ima 50 kreveta za komeracijalnu upotrebu i uskoro očekuje prve goste.