Radovi

Prva faza uređenja Trga Nikole Tesle u Gospiću

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ovih dana neprekidno traju radovi na uređenju tog trgaGrađevinari maksimalno koriste zadnje dane ove kasne jeseni ne bi li se napravilo što je više moguće. U intervalima bez kiše gradilišta opet ožive, čuje se buka strojeva i kamiona. Vremenske prognoze su varljive, očekuje se prvi snijeg i smrzavica što je svakako nepovoljno za vanjske radove.


Od kada su Grad Gospić i tvrtka Kameni zid iz Drniša krajem ljeta potpisali ugovor vrijedan 1.504.108 kuna bez PDV-a, odnosno 1.880,232,80 kuna s PDV-om, radovi na uređenju novog Trga Nikole Tesle ne prestaju. Ugovor se odnosi na izvođenje radova na uređenju trga, nekadašnjeg parka ispred Kulturno informativnog centra i postavljanju spomenika Nikole Tesle, faza 1.


Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević tada je naglasio svoj ponos što će se u njegovu mandatu u Gospiću opet naći kip Nikole Tesle, jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika koji je zadužio cijeli svijet.
Novi odljev spomenika Nikoli Tesli realiziran je 2006. godine, a Gradsko vijeće Grada Gospića je još 2014. godine donijelo odluku o postavljanju njegovog spomenika u Gospiću. Ovih dana neprekidno traju radovi na uređenju tog trga.


Radovima je prethodilo prihvaćanje rebalansa proračuna Grada Gospića, čime su osigurana sredstva za uređenje cijeloga prostora ispred Kulturno-informativnog centra Gospić gdje bi spomenik Tesli – djelo kipara Frana Kršinića – trebao biti postavljen.


Bit će to istovjetan spomenik onome koji je raznesen eksplozivom tijekom Domovinskog rata. Tada je taj vandalski čin opravdan nečijim »prevelikim domoljubljem«.


Konačno su pri kraju radovi koje izvode Hrvatske ceste, uz angažman austrijske tvrtke Strabag. Zbog povremenih kiša još nije okončano asfaltiranje Budačke ulice, iako se tome projektu sada nazire kraj. Ova je prometnica na ulazu u grad dugogodišnja rak-rana čija se sanacija bezuspješno događala najmanje 5-6 puta, uz doslovno prosipanje hrpe novaca. Uređenje rubnika i pješačkih staza sada će ipak morati pričekati proljeće i ljepše dane.


Do tih ljepših dana valja nam prebroditi zimu koja u Lici svake godine zadaje glavobolje vozačima. Već su potpisani ugovori, spremne ekipe i radni strojevi zaduženi za održavanje prometnica na širem području Gospića. Ovih je dana prvi put obavljena smotra mehanizacije, po uzoru na vojne kontingente, kako bi se pokazalo čime se raspolaže u skorim okršajima s nepredvidivim zimskim uvjetima na cestama koji samo što nam nisu došli.