Varljivo vrijeme

Proljeće je u Lici krenulo loše za vrhunski smrčak, ali za utjehu uskoro kreću lisičarke i prvi vrganji

Marin SmolčićVarljivo i svakako vrlo nepredvidivo proljeće moglo bi ove godine do dolaska stabilnijih atmosferilija opet unazaditi ličko voćarstvo, ubiranje ljekovitih trava, skupljanje gljiva i općenito plodova prirod.


Ovih dana mnogi su sakupljači gljiva već krenuli u prirodu tražeći smrčke, po mnogima najukusniju i vrlo traženu gljivu za koju će vam mnogi reći kako ima „božanski okus“.

Među te ljubiteljima gljiva i ostalih prirodnih sastojaka svakako se ubraja akademski slikar prof. Ivan Golac (51), poznati gospićki ekolog i gljivar koji svaki slobodan trenutak boravi u prirodi.


– Bio sam tijekom nekoliko dana u potrazi za smrčcima na nekoliko lokacija. Rezultat je bio vrlo slab, svega pokoji kilogram kroz cjelodnevne berbe.


Iako sam mislio da je prošla godina bila za smrčke slaba, ova je neusporedivo lošija. Bojim se da će se tako i nastaviti.


Tlu treba više vlage, a prognoze vremena govore o novom valu zahlađenja, možda ovih dana u Lici padne i snijeg. Bojim se da su sve to vremenski uvjeti koji ne odgovaraju ovoj popularnoj gljivi.Treba biti strpljiv još kojih mjesec dana jer tada nas gljivare razvesele prve lisičarke i vrganji, vrlo traženo „šumsko meso“, optimističan je Ivan Golac.


Upravo su ove dvije vrste gljiva idealne za sušenje i osnovni sastojci u Ivanovom gljivarskom mixu, uz mrke trubače, livadne pečurke i sunčanice.Sve su to odreda prvoklasne vrste gljiva koje diljem Like čine većinu sadržaja gljivarskih košarica u vrijeme ljeta i jeseni.