DV Travica

Problema s upisom nema: Senjski dječji vrtić više nema djece “ispod crte”

Dorotea Prpić

U Dječjem vrtiću Travica zahvalni su na podršci Gradu Senju / Foto D. PRPIĆ

U Dječjem vrtiću Travica zahvalni su na podršci Gradu Senju / Foto D. PRPIĆ

Sva djeca koju su roditelji prijavili za pohađanje vrtića u pedagoškoj 2022./2023. godini, njih 150, su upisana. Raspoređeni su u osam odgojnih skupina, od čega su dvije jasličke i šest vrtićkih – iznosi ravnateljica DV-a Travica Dubravka Glavaš 


 


 
SENJ – Nakon što je nedavno rekonstruiran i dograđen, Dječji vrtić Travica u Senju, za razliku od ranije, više nema problema s upisom djece. Nema više djece »ispod crte« na upisnom roku, kako je to u brojnim drugim sredinama.


– Sva djeca koju su roditelji prijavili za pohađanje vrtića u novoj pedagoškoj 2022./2023. godini su upisana. Upisi su trajali od 9. do 20. svibnja i u ovoj pedagoškoj godini u vrtiću imamo 150 djece. Raspoređeni su u osam odgojnih skupina, od čega su dvije jasličke i šest vrtićkih mješovitih skupina. Djeca pohađaju šestosatni, odnosno poludnevni ili desetosatni, odnosno cjelodnevni program – kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Travica Dubravka Glavaš.


Ističe da vrtić zapošljava ukupno 18 odgojitelja. U ovoj pedagoškoj godini zaposlena su dva nova odgojitelja, tako da su danas u vrtiću dvije odgojne skupine s tri odgojitelja, a to su one u kojima borave djeca s teškoćama u razvoju.


Dubravka Glavaš / Snimila D. PRPIĆ


Pomoćnici za djecu


– Uz to, raspisat ćemo i natječaj za pomoćnike za djecu s teškoćama u razvoju, a ovo zapošljavanje temeljimo na novom zakonu o predškolskom odgoju iz svibnja koji je propisao da s djecom s teškoćama u razvoju mogu raditi pomoćnici. To su osobe sa srednjom stručnom spremom i imaju završen tečaj za rad s djecom s teškoćama. U planu je i natječaj za psihologa. Već smo ranije raspisivali i natječaj za edukatora-rehabilitatora, ali se nitko nije javio. To je inače vrlo traženo zvanje, ali ćemo i dalje pokušavati. Uz to, od ove pedagoške godine imamo i jednu osobu za pomoć, njegu i skrb u jaslicama, koja pomaže odgajateljima. Započeli su i radovi kao bismo oformili vrtić u prirodi, a na natječaj smo kandidirali i projekt za adaptaciju »stare« zgrade vrtića i čekamo rezultate tog natječaja. Adaptacijom ovog dijela vrtića dobio bi se prostor za još jednu skupinu djece s pratećim sadržajima, a u planu je i u Krasnu oformiti jednu odgojnu skupinu. Djelovala bi u prostorima osnovne škole, kao područna jedinica našeg vrtića – ističe ravnateljica Dubravka Glavaš.


Trenutno je u tijeku upis u kraći program predškole u koji se upisuju djeca koja ne pohađaju vrtić, a koja sljedeće godine kreću u školu.


Djeluje od 1975. godine, samostalan od 1997. godine

 


Dječji vrtić u Senju djeluje od 1975. godine, u početku je bio u sklopu osnovne škole. Naziv Travica vrtić je dobio 1997. godine kada se odvojio od škole i postao ustanova koju je osnovao Grad Senj. Vrtić je smješten na dijelu grada koji se zove Travica i zbog toga nosi naziv Dječji vrtić Travica.

Program predškole


– Mnoga djeca su obuhvaćena redovnim programom vrtića, tako da će kraći program predškole, koji je besplatan, pohađati malo djece. Posljednjih godina smo djecu iz kraćeg programa integrirali s redovnim polaznicima u dnevnom trajanju od tri sata. Plan početka realizacije kraćeg programa za ovu godinu napravit ćemo nakon završenih upisa – najavljuje ravnateljica i ističe da su zahvalni Gradu Senju i gradonačelniku koji ima puno razumijevanja za problematiku predškolskog odgoja i obrazovanja.


– Ulažu se znatna sredstva u predškolski odgoj, što pridonosi ostvarivanju primjerenih uvjeta za rast i razvoj svakog djeteta. S poboljšanim prostorno-materijalnim uvjetima, zapošljavanjem novih djelatnika i ekipiranjem stručnog tima, sve više se usklađujemo sa standardima Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Cilj nam je poticanje cjelovitog razvoja svakog djeteta i uvažavanje njegovih individualnih sklonosti, sposobnosti i potreba. Također, želimo uvažiti zakonitosti dječjeg razvoja i suvremene znanstvene spoznaje – zaključila je ravnateljica Dubravka Glavaš.