Senjsko Vijeće

(Pre)skup zakup prostora ex Meduze: Hoće li se itko javiti pod tim uvjetima za samo 60 dana rada?

Dorotea Prpić

Vijećnik Željko Nekić rekao je da za objekt na senjskom Škveru teško itko može prihvatiti početnu zakupninu od 8.652,64 eura mjesečno za oko samo 60 dana efektivnog rada tijekom sezoneSENJ – Na razini županija se centraliziraju uprave domova zdravlja. Znači da će Senj izgubiti ravnatelja svog Doma zdravlja. Što će biti sa zdravstvenim uslugama koje Dom zdravlja danas pruža građanima? – pitao je vijećnik Predrag Dešić (LiPO), a kako je rekao gradonačelnik Jurica Tomljanović, radi se o ustroju koji će se primijeniti na cijelu državu i na to kao grad »ne možemo utjecati«.


– Vjerujem da će opseg zdravstvenih usluga za građane Senja biti nepromijenjen – rekao je gradonačelnik. Na Dešićevo drugo pitanje odgovorio je da će svoje izvješće o radu podnijeti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u lipnju, a popis projektne dokumentacije koja je izrađena u protekle dvije godine mandata gradonačelnika vijećnik će dobiti u pisanom obliku.


Željko Nekić (LiPO) istaknuo je da je sanacija divljeg deponija iznad naselja Trbušnjak krenula dobro, međutim trenutno izgleda gore nego ranije jer danas tu ima građevinskog materijala i starog asfalta koje odlažu izvođači na aktualnim gradskim investicijama.
– Sanaciju tog deponija sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša, a ukupna cijena radova bila je oko 630 tisuća kuna. Izvođači radova, primjerice HEP koji mijenja kablove, ili izvođači na novom rotoru na Trbušnjaku i na izgradnji odvoda i kanalizacije na Staroj cesti, na taj deponij privremeno odlažu materijal, a po završetku radova bit će sve sanirano i odvezeno na reciklažu – odgovorio je gradonačelnik.


Rotor ili stator


Vijećnik Nekić je upozorio i na nefunkcionalnost rotora na zapadnom ulazu u Senj, gdje su velike gužve, pa ga zato građani zovu i stator.


– Moj prijedlog je da se iz pravca Rijeke u grad ulazi direktno na način da se ukloni tih nekoliko parkirališta u samom rotoru. Time bi grad Senj riješio veliko pitanje zastoja prometa kojem je upravo taj rotor uzrok. Neka stator odista postane rotor – rekao je Nekić.


Kako je rekao gradonačelnik, vjeruje da će u ovoj godini biti raspisan natječaj Hrvatskih cesta za sanaciju magistrale od Kozice iz pravca Novog Vinodolskog do Senja, a osim o ovoj temi, na skorom sastanku s ministrom Butkovićem i direktorom Hrvatskih cesta ponovo će se istaknuti problematika rotora na zapadnom ulazu u Senj, ali i neriješen cestovni prilaz naselju Planikovac.


Vijeće je jednoglasno i bez rasprave prihvatilo izvješća o radu Gradskog muzeja, Pučkog učilišta, Javne vatrogasne postrojbe, Gradske knjižnice i Ustanove za razvoj gradskih ustanova za prošlu godinu koje su podnijeli njihovi ravnatelji. Prihvaćen je i izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za prošlu godinu i pripadajući mu programi te prve izmjene ovogodišnjeg proračuna koji je povećan za dva milijuna eura ili za 28 posto i sada novoplanirani godišnji gradski prihodi iznose 9,046 milijuna eura. Od tog iznosa, 3,141 milijun eura uložit će se u izgradnju komunalne infrastrukture, u održavanje komunalne infrastrukture milijun eura te u javne potrebe 1,142 milijuna eura.


Bivša Meduza


Donesena je i odluka o organizaciji, naplati i kontroli parkiranja na javnim otvorenim parkiralištima. Tako će sezonskom naplatom parkiranja u Senju biti obuhvaćen prostor Trga Cilnica i ulice Silvija Strahimira Kranjčevića i Vjenceslava Novaka, a u Svetom Jurju prostori Riva i Obala te kod groblja. Upravitelj parkiranja je Gradsko komunalno društvo Senj koje je ovlašteno uz suglasnost gradonačelnika donijeti opće uvijete parkiranja kojima će se detaljnije urediti odnosi o korištenju usluga na javnim parkiralištima.


Nakon provedenog javnog natječaja za zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu proizvodnje energije iz sunca na lokaciji Burnjak, Vijeće je tvrtku Mega Splar Technichs iz Zadra odabralo kao najpovoljnijeg ponuđača, a za zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje reciklažnog dvorišta za gospodarenje neopasnim građevinskim otpadom na području Starigrada kao najbolji ponuđač odabrana je tvrtka GM Pavelić iz Senja.


Donesen je i tekst natječaja kojim se u zakup daju prostori bivše Meduze na senjskom Škveru ukupne površine 432 četvorna metra, a kako je prije toga primijetio vijećnik Željko Nekić, za zakup je određena previsoka početna zakupnina od 8.652,64 eura mjesečno jer u vidu treba imati da je to sezonski objekt i teško da će se itko iz Senja moći javiti pod tim uvjetima.


– Ako je to princip temeljem kojeg će se u zakup davati i drugi objekti u vlasništvu Grada, onda je to sumrak senjskog ugostiteljstva. Pogledajte cijene zakupa u susjednim gradovima i općinama – rekao je Nekić i dodao da će objekt vjerojatno i nadalje biti prazan jer teško da te uvjete itko može prihvatiti za nekih 60 dana efektivnog rada tijekom sezone.


– Procjenu je obavio ovlašteni građevinski procjenitelj kojeg je angažirao Županijski sud u Rijeci za potrebe spora oko tvrtke Regulus koja se na ime duga upisala na gradske nekretnine i tko je taj da nakon te procjene skida cijenu nekretnine? – odgovorio je gradonačelnik.