Dan Grada

Povijesne postrojbe prodefilirale ulicama Gospića

Marin Smolčić

Kolonu je predvodila Lička pukovnija Gospić čiji je zapovjednik dr. sc. Joso Vrkljan nakon postrojavanja na Trgu Stjepana Radića podnio prijavak županu Ernestu Petryju i gradonačelniku Karlu StarčevićuSvake godine na Dan Grada Gospića i njegove zaštitnice Svete Marije Magdalene ulicama grada prodefiliraju Povijesne postrojbe iz 20 pukovnija iz Hrvatske i BiH.


Postrojbe su okupljene od Vukovara, Osika, preko Zagreba, Bakra do hrvatskog juga.

Kolonu je predvodila Lička pukovnija Gospić čiji je zapovjednik dr. sc. Joso Vrkljan nakon postrojavanja na Trgu Stjepana Radića podnio prijavak županu Ernestu Petryju i gradonačelniku Karlu Starčeviću.


U večerašnjem mimohodu posebna atrakcija bila je Povijesna postrojba „Bjelovarski graničari husari 1756.“ čiji će predstavnici u mimohodu jahali na konjima pasmine gidran. U mimohodu su uz povijesne postrojbe hrvatske vojske sa svojim točkama sudjelovali i puhački orkestar Grada Gospića i mažoretkinje Grada Gospića.Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić povijesna je postrojba Grada Gospića i Ličko-senjske županije, sačinjena od entuzijasta, hrvatskih domoljuba i vjernika koji vole domovinu i svoj zavičaj.Ovu postrojbu je osnovao ondašnji gospićki župnik Luketić, uz blagoslov tadašnjeg biskupa dr. Mile Bogovića. Svrha postojanja povijesne postrojbe Ličke pukovnije Gospić su paradne uloge pri svečanostima, obredima i dočecima uzvanika, kada u svojim elegantnim i životopisnim odorama te samom pojavom svojih pripadnika uveličava spomenute događaje.Svojim djelovanjem su i dodatna turistička vrijednost Grada Gospića i Ličko-senjske županije, a nastupom i odorama plijene pažnju gdje god se pojave.