Potpisani ugovori

Potpora ličkim otkupljivačima mlijeka spašava OPG-ove

Marin Smolčić

Ulaskom Hrvatske u EU prepolovila se domaća proizvodnja mlijeka / Foto D. KOVAČEVIĆ

Ulaskom Hrvatske u EU prepolovila se domaća proizvodnja mlijeka / Foto D. KOVAČEVIĆ

U županijskom proračunu izdvojeno je 300 tisuća kuna kako bi se subvencionirao otkup mlijeka. U dogovoru s korisnicima i prijevoznicima odlučeno je sufinanciranje otkupa s 15 lipa po litriGOSPIĆ  S ciljem pomoći malim proizvođačima mlijeka s područja Ličko-senjske županije potpisani su ugovori koji su stvorili uvjete za davanje bespovratnih financijskih potpora održavanju proizvodnje mlijeka kroz sufinanciranje troškova prijevoza mlijeka s područja županije. Ovome je prethodio javni poziv upućen mljekarima s ciljem podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih financijskih potpora za smanjenje troškova prijevoza mlijeka na području Ličko-senjske županije za 2020. godinu. Pravo podnošenja prijave na javni poziv imala su trgovačka društva, obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji sakupljaju i prevoze mlijeko na području Ličko-senjske županije, a opravdani troškovi za subvenciju su troškovi prijevoza mlijeka malih proizvođača mlijeka.


Na svečanom potpisivanju ugovora između župana Darka Milinovića i otkupljivača mlijeka s područja Ličko-senjske županije župan je naglasio važnost ove potpore. Pritom je naglasio da je riječ o 196 OPG-ova koji svoje mlijeko prodaju na tržištu. Vrijeme korona krize dodatno je produbilo te probleme pa se smatralo da je pomoć tim OPG-ovima nužna. Za tu je svrhu u županijskom proračunu izdvojeno 300 tisuća kuna kako bi subvencionirali otkup mlijeka. Ovdje se radi o 262 tisuće litara mlijeka mjesečno ili 3,2 milijuna litara mlijeka godišnje. Zato je u dogovoru s korisnicima i prijevoznicima odlučeno sufinanciranje otkupa mlijeka s 15 lipa po litri. Potporu ovakvim vrstama pomoći izrekli su načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić i gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac.


Jedini način pomoći


– Ova odluka o sufinanciranju troškova otkupa i prijevoza mlijeka spas je za najmanje sto OPG-ova na području Brinja i bez te potpore bi ih se većina ugasila. Zahvaljujem županu i njegovom timu na pomoći. Naša Općina će također s 15 lipa po litri mlijeka sufinancirati troškove naših proizvođača mlijeka – ustvrdio je načelnik Fumić. Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac također se zahvalio Županiji na potpori.
– Da nije ove pomoći, propali bi mnogi manji OPG-ovi na području Otočca. Znamo da Hrvatska uvozi više od 50 posto poljoprivrednih proizvoda, a ovakve mjere jedini su način pomoći našim ljudima da opstanu u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je Kostelac.

U ime većih otkupljivača mlijeka govorio je Vlado Tomaić, vlasnik respektabilne sirane Runolist, s pogonima u Krasnu i Otočcu.


– Ova je pomoć stigla u zadnji čas. Posvuda u Hrvatskoj već duži niz godina traje kriza otkupa mlijeka. To se povećalo našim ulaskom u EU jer umjesto da nam se tržište otvorilo, dogodilo se obratno. Iz EU-a nam dolazi mnoštvo prehrambenih proizvoda, a domaći proizvođači su zbog mnogih parafiskalnih nameta nekonkurentni na tržištu. Resorno ministarstvo nam je malo i kratkoročno pomagalo. Ovaj korak naše Županije će svakako pomoći svima nama koji radimo s mlijekom. Što se tiče kvalitete mlijeka i općenito stočarstva, ono što ima Lika, to nema cijela Hrvatska – naglasio je Tomaić.


Vlado Tomaić / Foto N. MRAOVIĆ

Vlado Tomaić / Foto N. MRAOVIĆ


 


Hrvatske farme


U ime Poljoprivrednog kombinata Rijeka i mljekare Tonka na potpori se zahvalio Miljenko Vaić, član Nadzornog odbora.


– Naša mljekara je usmjerena isključivo na mlijeko iz Like. Bilo je ranije nešto proizvođača mlijeka iz Istre, ali ih u Gorskom kotaru nažalost više nema. Također potvrđujem navode da se ulaskom Hrvatske u EU prepolovila domaća proizvodnja mlijeka. Naša mljekara Tonka je 100 posto okrenuta domaćim proizvođačima mlijeka i oznaci »mlijeko s hrvatskih farmi«. Mi smo se odjednom našli u vrlo nezavidnoj situaciji prvenstveno zato što smo otkupljivali mlijeko iz Like, dakle s vrlo velikog područja, uz male količine, što nam je poskupljivalo transport. U drugim zemljama otkupljivači mlijeka koriste vinjete na autocestama pa je prijevoz mlijeka puno jeftiniji. Mi smo kao otkupljivači u nezavidnoj situaciji, ali će ova potpora pomoći da nastavimo s otkupom mlijeka u Lici. Već sada smo ovdje otkupili više mlijeka nego cijele prošle godine. OPG-ovi nam se javljaju svakodnevno, iz Smiljana i Općine Udbine. Ličko mlijeko koje otkupljujemo je vrhunsko, kako zbog čiste ispaše tako i zbog činjenice da te krave borave na čistom zraku – rekao je Vaić.


 Miljenko Vaić / Foto N. MRAOVIĆ

Miljenko Vaić / Foto N. MRAOVIĆ