Radovi

Postavlja se osvjetljenje na dijelu srednjovjekovnih senjskih gradskih zidina

Dorotea PrpićNa prostoru uz senjsku ulicu Stara cesta u tijeku su radovi na osvjetljivanju dijela srednjevjekovnih gradskih zidina. Zidine su dio kulturno-povijesne cjeline grada Senja i zaštićeno kulturno dobro, a ovom rasvjetom želi se istaknuti i povijesna važnost zidina i njihova specifična arhitektura.


Projekt dekorativne rasvjete obuhvaća sjeverozapadni dio senjskih zidina, i to kule Lipicu na istoku, Papinsku ili Leonovu na zapadu, te središnju kulu Rondel ili Trybenac kao i zidove između njih, u ukupnoj dužini od 195 metara.


Kako saznajemo od koordinatora -savjetnika za kulturu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Grada Senja Mislava Bilovića radi zaštite spomenika kulture rasvjetna tijela se neće postavljati na same zidine, već na travnjak ispred zidina, odnosno postaviti će na betonske nosače ukopane u travnjak i zaštićeni metalnim kućištem otpornim na atmosfersku koroziju.

Za rasvjetu zidina koriste se svjetiljke koje kreiraju horizontalno izduženi snop na plohi koju se osvjetljava, čime se postiže efekt horizontalne podjele zona na zidinama.


Dodatni cilj dekorativne rasvjete je i omogućiti kreiranje različitih svjetlosnih scenarija, a da bi se primjerice svečani scenariji mogli realizirat, sva rasvjetna tijela biti će individualno upravljiva i imat će mogućnost mijenjanja boja po unaprijed zadanoj kombinaciji boja svjetlosti.


„Svjetlosni scenariji bit će unaprijed pretprogramirani i aktivirat će se na određene datume, ili direktno putem daljinskog upravljanja. Bit će moguće postići promjene intenziteta, te lagane promjene boja određenih grupa rasvjetnih tijela, u određenom vremenskom slijedu, i time kreirati dinamičke svjetlosne scenarije“, ističe Bilović.U projekt uređenja gradskih zidina uključen je i prostor oko njih na način da se uređuje kompletni koridor između kolnika i gradskih zidina, a obuhvaća cestovni nogostup ,zelene površine i postavljanje odmorišnih punktova s klupama.


Projektom se rješava i do sada prisutan problem ilegalnog parkiranja motornih vozila duž ovog koridora.


Na području zone obuhvata sve intervencije u prostoru uvjetovane se prethodnim arheološkim i konzervatorskim istraživanjima , sve prema projektu zagrebačkog arhitekta Antuna Diklića, dok su projekt rasvjete izradile tvrtke Hal d.o.o. Varaždin i Novalux d.o.o. Osijek.


Ukupna vrijednost projekta je oko 200.000 eura, a dovršetak radova očekuje se do konca mjeseca lipnja.