Život od zemlje

Posjetili smo eko raj obitelji Prpić u Smiljanu: ‘Šećer? Ne koristimo ga, to mijenja sastav i okus voća’

Marin Smolčić

Ja najviše radim na rakijama i likerima, a supruga Ana na pekmezima. Dodatni šećer ne koristimo jer to mijenja sastav proizvoda – govori Dario Prpić



GOSPIĆ – Unatrag svega nekoliko godina mnoge su se ličke obitelji vratile zemlji. Ono od čega su starije generacije pomalo zazirale, mlade snage su prigrlile i uporno razvijaju. Takva je pripovijest o OPG-u Darija Prpića iz Smiljana.


Ova obitelj na imanju u Smiljanu pored Gospića u svojem okruženju ima doista ekološki raj. Brojna stabla šljive bistrice, kruške tepke, jabuka, dunja, višanja, trešanja… Ovoj rajskoj plejadi valja dodati dvije vrste: kultivizirana stabla drijena i pitomog kestena. Ova potonja vrsta u Lici uspijeva samo uz veliku pažnju. U vrtu su mnogi nasadi rajčica neophodni za njihove proizvode. Sve ovo bez imalo zaštitnih sredstava ili pesticida. Čista ekologija na djelu!


Dario je 33-godišnji nastavnik-instruktor u Strukovnoj školi Gospić. Svaki slobodan trenutak provodi u voćnjaku ili u »ofisu« gdje se nalaze kace s komom za pečenje rakije, kotao za rakiju (po lički »vesela mašina«), naprave za pripremu mnoštva proizvoda, zalihe… Ovo je njegova priča.


Posla ima uvijek




– Na zemlji uvijek ima posla ‘ko hoće raditi. Sve što uzgajamo obogaćujemo stajskim gnojivom i vodom. Nema trećeg dodatka pa je ekološki postulat na prvom mjestu. U takvom sam »štihu« odrastao i zavolio voćarstvo i zemlju. Tako sam započeo s ovim poslom. Voćarstvo sam zavolio uz oca Ivicu i strica Luku, kasnije sam učio i s pokojnim tastom. Onda sam se uhvatio literature, proučavao tehnologiju i puno toga naučio. Ja najviše radim na rakijama i likerima, a supruga Ana na pekmezima. Dodatni šećer ne koristimo jer to mijenja sastav proizvoda. Ove godine smo najviše radili pekmeze od šljive, jabuke i kombinaciju jabuke i rajčice. Ova zadnja je novost na tržištu i već sada ima mnoge poklonike – pojašnjava Dario.


Ova je godina zbog suše bila zlo za poljoprivredu. U OPG-u Prpić riješili su taj problem navodnjavanjem. Briga i rad nisu ostali bez učinka. U posebnoj prostoriji Dario nam pokazuje mnoge velike kace u kojima sazrijeva kom za destileriju rakija.


– Šljive su nam odlično rodile, dok je suša većinu stabala po Lici »pobrala« početkom jeseni jer su plodovi sami otpadali. Kod nas toga nije bilo pa evo početkom listopada na stablima još uvijek ima šljiva. Isto je i s kruškama, drijenom i jabukama.


Danima uoči ocjenjivanja kvalitete rakija, likera, pekmeza, sira i meda za izložbu Jesen u Lici, posla su se uhvatili stručnjaci Agronomskog fakulteta Osijek. Tijekom dodjela nagrada ime OPG-a Prpić čulo u više navrata.


– Dobili smo zlato za pekmez od šljiva, zlata za liker od višanja i liker od drijena. Naša kruškova rakija osvojila je srebro, dok je rakiji od jabuke pripala brončana medalja. Iza kuće imamo četiri drijena. Dva su samonikla, dva smo sadili sami. U dvorištu nam raste višnja koja je fantastično rodila. Lani smo posadili još jedan voćnjak šljiva, 140 stabala. Sva su se stabla primila i za godinu-dvije dat će prve plodove. Moj did je puno toga sadio, mi smo samo nastavili. Najprije stric, pa roditelji, a sada je red na meni – rekao nam je Dario.


Plasman proizvoda


Ana i Dario imaju dvojicu malih sinova, na što nas upućuje »bogat vozni park« igračaka. Darijeva majka Katica je inženjerka građevine i godinama je obavljala odgovorne dužnosti u Gradu Gospiću i Ličko-senjskoj županiji vezane uz obnovu nakon rata. Sada radi u Ministarstvu graditeljstva gdje ju je zatekao potres u Zagrebu i na Banovini.


Plasman proizvoda u mnogim je dijelovima Like osnovni problem. Obitelj Prpić s time nema problema iz nekoliko razloga.


– Kupci znaju za kvalitetu i ekočistoću naših proizvoda. Najviše robe prodamo na kućnom pragu. To olakšava i položaj našega imanja jer smo zadnja kuća u nizu prije skretanja u Memorijalni centar Nikole Tesle. Izvan Like najviše nam dolaze kupci s područja Zadra, Šibenika i Splita. Tu je sjajnu ulogu odigrala izložba Jesen u Lici. Za nas se zna, srećom, zbog kvalitete naših proizvoda. Po preporukama nam dolaze i stranci, najviše Nijemci. Njima možete ponuditi sve, ali kada čuju za rakiju i pekmeze od šljive bistrice, tu onda greške nema. Kupuju sve od reda, samo da sadrži šljive ili da je proizvedeno od šljiva. Ovo je prometan dio Smiljana, a Tesla je brend koji je nepogrešiv. Za sada radimo koliko stignemo, pomažu nam svi iz obitelji. Volimo raditi opušteno jer je presing mnogima uništio kvalitetu. Supruga i ja radimo, a kod kuće želimo da nam to bude usputno, gotovo kao hobi – završava priču Dario Prpić.