Komadić raja

Posjet području općine Gračac na kojemu je zadarski župan kupio 40-ak terena

P. N.

Put za Duboki dol vodi makadamskom cestom do doline u kojoj je župan kupio zemljište / Snimio Bojan Bogdanić

Put za Duboki dol vodi makadamskom cestom do doline u kojoj je župan kupio zemljište / Snimio Bojan Bogdanić

Ne bih se ja u to miješao, ima za to mjerodavnijih. Čuo sam da su ti tereni u Vučjaku, ali dalje ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio, ništa ne znamo, kazao nam je Đekić 


Možete li zamisliti kako izgleda komadić Zemlje na kojemu je jedini zvuk šuštanje lišća? Ili žubor potoka s kojega se možete napiti čiste vode u ovoj nedirnutoj prirodi?


Na tom komadiću raja poželio je nešto graditi zadarski župan Božidar Longin. A što točno, nitko ne zna jer o tome nikad nije htio govoriti pa tako ni za Zadarski list nakon pokretanja postupka na Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, piše Zadarski list.
Tek kada dođete u Duboki dol i pogledate ove hektare čiste ljepote, shvatite zašto se župan »zavjetovao« na šutnju kada su u pitanju njegovi tereni u podvelebitsksom raju, njih čak četrdesetak. Kada otkrijete da se zemljište nalazi u okružju najvećih prirodnih bisera i turističkih atrakcija, poput manastira Krupa i Kudinog mosta starog preko 200 godina, shvatite zašto je netko pokupovao ovoliki broj čestica – ovo je mjesto bogomdano za dobre poslove.


Božidar Longin / Snimio Vedran SITNICA

Božidar Longin / Snimio Vedran SITNICA


Živimo kao u 19. stoljeću


No, mještani kažu kako župana ovdje nisu vidjeli već godinama. Nadugo i naširoko pričali su nam o tome kako su se ovdje preprodavali tereni, međutim, nitko o tome ne želi pričati za medije. Svi oni uzgajaju stoku i od nje žive, pa se »ne žele zamjeriti onima gore«.


Smeta ih što žive kao u 19. stoljeću, kako je za Zadarski list rekao jedan mještanin na komemoraciji ubijenim i nestalim Srbima u Deringaju na koju su došli i mještani koji su nekad živjeli u Dubokom dolu, sada napuštenom mjestu.


Riječ je o nepristupačnom dijelu Velebita, nerijetko i bez asfalta, pa su novinare Zadarskog lista mještani upozoravali kako se do Longinovog zemljišta može samo terencem. Prolazeći kroz Golubić i Kaštel Žegarski novinari su se uvjerili da je kraj doista zapušten te da se do Dubokog dola može samo terenskim vozilom. Osim pokojeg mještanina koji živi u zaseoku sa svega nekoliko kuća, naišli su i na više građana srpske nacionalnosti koji ovdje dolaze vikendom ili samo ljeti. Kažu da nema uvjeta za život pa samo kratko dođu obići rodni kraj.


Mještani ne žele pričati


Novinari su naišli i na bračni par iz Slovenije koji na svoju djedovinu dolazi i zbog izvorske vode koju odnose kući kao još jedan podsjetnik na mjesto njihovih predaka. Novinarska ekipa zaustavlja se pored kamenog mosta jer dalje se automobilom ne može. Mještani novinarima pokazuju makadamski put koji kroz brdo vodi do Longinovih terena u Dubokom dolu. I njih zanima što će to župan ovdje graditi, a pretpostavljaju kako će zbog ljepota ovoga kraja to biti turistički kapaciteti. No to tek treba vidjeti s obzirom da su tereni zarasli u korov, prenosi novinarima jedan mještanin, pa je moguće da je Longin, barem zasad, odustao od gradnje.


Milan Đekić iz Dubokog dola: Ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio / Snimio Bojan Bogdanić

Milan Đekić iz Dubokog dola: Ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio / Snimio Bojan Bogdanić


Milan Đekić iz Dubokog dola davno je napustio svoje rodno selo jer, kaže, tamo nema uvjeta za život, pa ni njemu nije jasno što to župan tamo planira graditi,  kako javlja Zadarski list.


– Ne bi se ja u to miješao, ima za to mjerodavnijih. Čuo sam da su ti tereni u Vučjaku, ali dalje ne znam ni za koliko ni zašto je to kupio, ništa ne znamo, kazao nam je Đekić.


O zemljištu će se više znati po okončanju postupka na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, Povjerenstvo je protiv Longina 3. lipnja ove godine pokrenulo postupak zbog nesklada i propusta u imovinskoj kartici koje je župan morao obrazložiti nakon što je kontrola uočila nepravilnosti.


Povjerenstvo pokrenulo postupak


– U predmetu P-198/19 Božidar Longin, župan Zadarske županije prijavitelj navodi da je obveznik naveo netočne podatke u svojoj imovinskoj kartici. Povjerenstvo je izvršilo redovitu provjeru imovinskih kartica obveznika te je na današnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka zbog moguće povrede članka 8. i 9. ZSSI-a, koja proizlazi iz propusta da po pisanom pozivu Povjerenstva obrazloži nesklad i priloži odgovarajuće dokaze potrebne za usklađivanje imovine prijavljene u izvješćima o imovinskom stanju u pogledu propusta prijave ostalih prihoda dužnosnika i bračnog druga dužnosnika – dohotka od iznajmljivanja stanova i dohotka od iznajmljivanja turistima, prihoda od kamata po obveznicama koji se obračunava nakon 1. siječnja 2016. godine i primanja po osnovi ugovora o životnom osiguranju, kao i dohotka od osiguranja po osnovi životnog osiguranja s obilježjem štednje; potom propusta navođenja određenih nekretnina kao i propusta navođenja osobnog automobila koji je u vlasništvu bračnog druga dužnosnika, kazali su za Zadarski list u Povjerenstvu.


Uskoro će se tako znati je li župan prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te o kakvom je, u tom slučaju, neskladu riječ i na koji će način biti sankcioniran.


Župan bez odgovora


Županu Božidaru Longinu prije deset dana novinari Zadarskog lista poslali su upit s molbom da javnosti pojasni hoće li na terenima u Dubokom dolu graditi ili ćete ih preprodati te, kako je riječ o čak 40-ak terena, želi li javnosti pojasniti koja je bila svrha kupnje ovolikog broja terena. No, niti nakon tri upita odgovor nisu dobili.