Zatočeni i nestali

Počela ekshumacija posmrtnih ostataka na stratištu u Gospiću

Marin Smolčić

Ernest Petry na stratištu u Gospiću

Ernest Petry na stratištu u Gospiću

U okolici Gospića nalazi se na desetke masovnih grobnica iz vremena poraća II. svjetskog rata, poručuje Ernest PetryKako smo već javljali Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela je s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između groblja sv. Marije Magdalene i stadiona Balinovac.


Tim povodom medijima se obratio župan ličko-senjski Errnest Petry.


– Uvod je to u mračnu i zastrašujuću sliku zbivanja i djelovanja u Gospiću u poslijeratnom razdoblju. Povijest i autentičnost danas živućih svjedoka najbolji su dokazi užasa koje je nažalost i hrvatski narod doživio i proživio u Domovinskom ratu.
Aktualna iskapanja i eshumacije potvrđuju i danas pomračenost ljudskoga uma koji prelazi granice humanosti i pokazuje blasfemičnost čina nad nevinim pukom.


U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju davne 1945., gradom su odjekivali zvuci povampirenih ljudi koji su iz sveg raspoloživog oružja, ubijali sve pred sobom.


Na današnjoj lokaciji groblja sv. Marije Magdalene jest stratište i grobište u kojima leži pobijena, žicom vezana gospićka mladež, učenici sa svojim učiteljima kao i brojni poznati Gospićani – hrvatski domoljubi.


Oni su nevine žrtve koje su tadašnji zločinci s petokrakom na čelu, u ime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma, javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu.


Žalosti me uopće nagađati koliko je još neistraženih stratišta, koliko je još žrtava u okolici Gospića, po cijeloj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj.


Zahvaljujem Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što su započeli s eshumacijom posmrtnih ostataka kako bi sve žrtve, nakon proteka dužeg od 76 godina, napokon imale dostojanstven ispraćaj, vječni mir i počivalište.


Naše mlade učit ćemo o hrvatskoj povijesti, pri tome njegujući načelo domoljublja i zavičajnosti, da budu svjesni tragedije hrvatskoga naroda i povampirene komunističke prošlosti koja je bila pokretač ovoga i sličnih genocidnih pokolja.


Zato moramo cijeniti sigurnost današnje Hrvatske države, poštovati sve koji su sudjelovali u njenom stvaranju i obrani, kao i sve koji pridonose jačanju i izgradnji naše Domovine!


“Navik on živi, ki zgine pošteno!“, stoji u priopćenju župana Petryja.