Kao nekad

Plitvice se polako vraćaju u život: Sve više stranaca posjećuje hrvatski prirodni biser

Marin Smolčić

Na popularnom vidikovcu prema Velikom slapu opet se čuju strani jezici

Na popularnom vidikovcu prema Velikom slapu opet se čuju strani jezici

Od ponovnog otvaranja NP-a za posjetitelje, svibanjska bilanca noćenja u privatnom smještaju je istovjetna lanjskoj, oko 900 noćenjaPLITVIČKA JEZERA  Trenutni broj posjetitelja u NP Plitvička jezera od vremena novog otvaranja sugerira da se ništa nije niti dogodilo. Korona-epidemije kao da nije ni bilo. Vikendi sa po 4 do 5 tisuća posjetitelja nacionalnom parku postali su uobičajeni.


Odrazilo se to i na privatni smještaj. Nedostatak stranih gostiju je još uvijek manjim dijelom evidentan, uz optimistične podatke da se u smislu dolazaka i noćenja domaćih gostiju malo toga promijenilo u odnosu na ranije godine. Potvrdila nam je to Maja Šikić, direktorica Turističke zajednice općine Plitvička Jezera.


– U privatnom smještaju godišnji udio domaćih gostiju je oko 20 posto i ta se tradicija nastavlja i ove godine. Od vremena novog otvaranja NP Plitvička jezera za posjetitelje, svibanjska bilanca noćenja u privatnom smještaju je istovjetna lanjskoj i kreće se oko skoro 900 noćenja. Kolege iz TZ općine Rakovica su nam potvrdili da je i kod njih situacija slična lanjskoj. Dakle, situacija je solidna, ali se ne događa ništa posebno. Tek ovih dana bilježe se prvi strani gosti od novog otvaranja parka, govori Maja Šikić.
Postupne pomake u prilivu posjetitelja iz inozemstva bilježe i u NP Plitvička jezera. Glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić ističe da se na ulazu br. 1., na popularnom vidikovcu prema Velikom slapu, od prošlog vikenda sve učestalije čuju strani jezici manjih grupa i parova koji su došli obići Plitvička jezera. Optimist je i ravnatelj nacionalnog parka Tomislav Kovačević.


– Tek smo nedavno otvorili hotel Jezero i tradicijski restoran Ličku kuću. Budući da Plitvička jezera svake godine neizostavno posjeti oko 10 posto od broja svih turista koji dolaze u Hrvatsku, sadašnji booking i sve veći broj stranih turista sasvim su očekivani. Mi ćemo pratiti te trendove i postupno otvarati sve naše smještajne kapacitete, rekao nam je ravnatelj Kovačević.


U kontaktu sa stranim gostima evidentno je da oni uglavnom znaju da je Ličko-senjska županija već dulje vrijeme »korona-free« područje, točnije već 45 dana. Umjesto zaključka nameće se nada da ćemo ovu epidemiju uskoro ipak poslati u povijest.