Veliki Žitnik

Outward Bound Croatia u Lici: Učili i uživali u prirodi

Marin Smolčić

Sudionici projekta u Velikom Žitniku

Sudionici projekta u Velikom Žitniku

Tema projekta je fizičko i mentalno zdravlje mladih i kako ispravno brinuti o njemu u svakodnevnom životuOvoga vikenda završava još jedan projekt u organizaciji udruge Outward Bound Croatia (OBC). Projekt se provodi u okolici Gospića i sjedištu smještenom u Velikom Žitniku, smještenom u obnovljenoj školi, tek nekoliko stotina metara udaljenoj od rodne kuće dr. Ante Starčevića.


Nešto više o samom projektu rekla nam je voditeljica Tamara Lipnjak.


– Ovaj projekt organizira Erasmus+ kroz razmjenu mladih u trajanju od sedam dana. Razmjena uključuje polaznike iz Hrvatske, Portugala, Slovačke, Italije i Latvije u dobi od 17 do 24 godine.
Nakon više od godinu dana pandemije, neizvjesnosti i socijalne izolacije, razmjena mladih iz pet europskih zemalja prilika je za ponovno druženje s vršnjacima, upoznavanje drugih kultura i učenje o sebi.


Tema projekta je fizičko i mentalno zdravlje mladih i kako ispravno brinuti o njemu u svakodnevnom životu. Razmjena je dio Erasmus+ projekta, a troškovi sudjelovanja u potpunosti su pokriveni iz projektnog budžeta.


Tijekom ovoga ciklusa vrijeme nas je dobro poslužilo jer ovaj projekt se najvećim dijelom izvodi u prirodi. Tako smo se danas uvježbavali na gotovo okomitoj stijeni-penjalici, rekla nam je voditeljica projekta Tamara Lipnjak.Outward Bound Croatia je neprofitna organizacija koja se bavi neformalnim obrazovanjem i tzv. doživljajnom pedagogijom.


Razmjena se održava u edukacijskom centru Outward Bounda u Velikom Žitniku, gdje udruga posljednjih nekoliko godina provodi brojne aktivnosti iskustvenog učenja u prirodi za mlade iz Hrvatske i inozemstva.