Od 1951.

Održana godišnja Skupština HŠD ogranka Gospić, šuma se voli kad si i u mirovini

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ličani su tijekom godine uspjeli organizirati mnoštvo aktivnostiGOSPIĆ Hrvatsko šumarsko društvo Gospić osnovano je davne 1951. godine i po tome je najstarija asocijacija ove vrste u Hrvatskoj.


Naglasila je to u svojem govoru predsjednica HŠD ogranka Gospić Mandica Dasović.


U holu Kulturno-informativnog centra Gospić okupilo se mnoštvo članova ovoga ogranka pa su zbog epidemioloških mjera neki ostali pred vratima. Predsjednica Dasović je između ostaloga rekla:
– Danas smo definirali osnovne značajke u radu našeg ogranka unatrag godine dana. Kao i posvuda, mnoge su naše aktivnosti bile ograničene zbog epidemije COVID-19. Neke smo planirane aktivnosti ipak uspjeli realizirati.Žao mi je zbog toga što u potpunosti nismo mogli ostvariti sve zacrtano. Naime, mi smo kao ogranak ove godine obilježavali 70 godine od osnutka našeg Hrvatskog šumarskog društva u Hrvatskoj, najstarijeg ogranka u državi osnovanog 9. veljače 1951. godine.


Dogovoreno je da se dio planiranih aktivnosti ipak realizira sljedeće godine.


Ovdje bi posebno istaknula izdavanje jednog vodiča, knjižice koje bi u svojem drugom dopunjenom izdanju prezentirala neke znamenitosti u ličkim šumama, s naslovom „70 znamenitosti za 70 godina HŠD ogranka Gospić“, rekla nam je predsjednica ogranka Mandica Dasović, inače dopredsjednica HŠD na nacionalnoj razini.Predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić osvrnuo se na suradnju s gospićkim ogrankom.


– Ovaj ogranak spada u jedan od aktivnijih ogranaka HŠD-a. Imamo ih ukupno 19, a naši su Ličani tijekom godine uspjeli organizirati mnoštvo aktivnosti.


U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica što se većina naših ogranaka odlučila svoje Skupštine organizirati on-line. Danas su ovdje došli samo oni članovi gospićkog ogranka koji su se cijepili ili imaju covid-potvrde.


Moram istaknuti da su aktivnosti ovoga ogranka daleko uznapredovale od kada ga vodi kolegica Mandica Dasović. Od struke, brojnih predavanja, gostovanja, ekskurzija i izložbi pa do suradnje sa šumarskim školama, istaknuo je Oliver Vlainić.


Doznajemo kako ogranak HŠD-a Gospić broji 181 člana, među kojima ima zaposlenika Hrvatskih šuma, učenika srednjih škola šumarske struke, ali i umirovljenih šumara koji i dalje aktivno djeluju u radu ovog ogranka.