Projekt

Odgođen završetak radova na Centru kod Cerovačkih špilja

Marin Smolčić

O razlozima produljenja ranije zacrtanih rokova više nam je rekao ravnatelj JU Parka prirode Velebit Mario ŠabanSlavodobitno najavljivno okončanje radova na Centru izvrsnosti Cerovačkih špilja kod Gračaca trebalo se dogoditi 31. prosinca prošle godine. Monumentale špilje sa svoja tri kraka čine geomorfološki kompleks čiji je sustav dug oko četiri kilometra. Gornja pećina duga je 1.295 metara, a Donja 2.779 metara.


Špilje su slučajno otkrivene na padinama Velebita podno vrha Crnopac 1924. godine prilikom izgradnje željezničke pruge kroz Liku. Špilje su zaštićene 1961. godine kao »posebni geomorfološki rezervat« i čine najveći i najljepši špiljski kompleks u Hrvatskoj.


Najavljeni završetak realizacije projekta »Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem« provodi se u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014-2020« u okviru »Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa“ ipak se nije dogodio.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna, od čega su sredstva EU-a u iznosu od 53.233.632,80 kuna osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.« Projekt je s provedbom započeo 4. travnja 2018. godine.


O razlozima produljenja ranije zacrtanih rokova više nam je rekao ravnatelj JU Parka prirode Velebit Mario Šaban, voditelj ustanove pod čijom su ingerencijom Cerovačke špilje.


– Razloga odgode termina otvaranje Cerovačkih špilja je nekoliko: zbog korona-epidemije, nabavke i cijena građevinskog materijala i niza drugih objektivnih razloga, pa je izvođač radova tvrtka „In-grad“ iz Zagreba zatražila od resornog Ministarstva prolongiranje roka završetka radova do 30. lipnja ove godine.To je dogovoreno pa se nadam da ćemo početkom ovoga ljeta svjedočiti otvaranju Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, potvrdio nam je ravnatelj Mario Šaban.


Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Velebit iz Gospića, a partneri na projektu su Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije »Natura Jadera« i Zagrebački speleološki savez. Projekt se provodi na području Parka prirode Velebit, u općini Gračac, točnije na prilazu Cerovačkim špiljama i u Donjoj špilji.


Kako doznajemo u Parku prirode Velebit, opći je cilj projekta doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenim područjima Republike Hrvatske i Europske unije.


Na taj način se ujedno doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju u jadranskoj regiji, razvojem i diversifikacijom turističke ponude. Specifični je cilj projekta razviti novu, konkurentnu i integriranu turističku ponudu razvojem nove podržane infrastrukture za posjetitelje na području PP-a Velebit, povećati edukacijski, interpretacijski i stručno-znanstveni potencijal PP-a Velebit te uspostaviti učinkovit i održiv sustav upravljanja i poslovanja ove ustanove.


Nova upravna i polivalentna zgrada gradi se nadomak pješačke staze koja vodi do Donje Cerovačke špilje, nadomak lokacije bivšeg hotela koji je znatno devastiran u prošlome ratu.