Sjećanja ne blijede

30. obljetnica pogibije Marina Jakominića: Odana počast velebitskim junacima iz operacije Poskok 1

Marin Smolčić

Vijence u čast poginulim junacima najprije su položile njihove obitelji te predstavnici javne vlasti i braniteljaU organizaciji veterana specijalne postrojbe policije „Ajkule“ iz Rijeke kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” koji je izgrađen u sjetu na 26 poginulih pripadnika specijalnih jedinica policije koji su tijekom Domovinskog rata branili bojišnicu na Velebitu, danas im je još jednom odana počast.


Okupljeno mnoštvo prisjetilo se početka 30. obljetnice policijske operacije „Poskok 1“ i 30. obljetnice pogibije legendarnog Marina Jakominića, zapovjednika postrojbe Specijalne jedinice policije „Ajkule“ iz Rijeke.


Na komemoraciji su se čule riječi o podvizima hrvatskih specijalaca koji su prije 31 godinu u operaciji „Poskok 1“ pod zapovjedništvom generala Mladena Markača ovladali visovima Velebita. Tako su stvoreni preduvjeti za buduće vojne operacije, a ulogom policijskih specijalaca izvršeno je oslobađanje i zauzimanje 120 km bojišnice, kao temelj dviju kasnijih uspješnih operacija, Medački džep i Oluja.
Vijence u čast poginulim junacima najprije su položile njihove obitelji, nakon toga su slijedila izaslanstva Predsjednika RH koje je predvodio savjetnik Predsjednika general Marijan Mareković, dok je u ime Vlade RH, zatim MUP-a i Glavnog stožera OS vijenac položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


U ime Hrvatskog sabora počast poginulima odali su saborski zastupnici Anita Pocrnić Radošević i general Željko Sačić. Župan Ernest Petry također se poklonio poginulim policajcima, kao i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa zamjenicom Kristinom Pršom.


Svojim poginulim kolegama poklonili su se i predstavnici Policijskih uprava primorsko-goranske i ličko-senjske, zatim izaslanstvo Primorsko-goranske županije te brojne Udruge proistekle iz Domovinskog rata.


Nakon odavanja počasti kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” u Rizvanuši, sudionici komemoracije pošli su u smjeru velebitskog vrha Visočica da bi se još jednom poklonili i pomolili na mjestu gdje je 29. kolovoza 1992. godine poginuo zapovjednik SJP “Ajkule” Marino Jakominić.


Riječi molitve na komemoracijama u Rizvanuši predvodio je policijski kapelan Pavao Mokri.