Folklorna manifestacija

Od starog čijala perja, do svatovskih običaja: Završena Smotra folklora u Otočcu

Marin Smolčić

Foto Z. Bogdanić

Foto Z. BogdanićPovremena kiša rosulja pratila je jučer poslijepodne održavanje drugoga dana 21. Smotre folklora Otočac 2021. Ova najveća županijska folklorna manifestacija okončana je svečanim mimohodom 12 folklornih društava koje su defileom glavnom ulicom Otočca još jednom pokazale svu raskoš etno-tradicije.


U dvorani Pučkog otvorenog učilišta pozdravnim govorom publici i KUD-ovima obratili su se ravnateljica učilišta Nada Avsec i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. Još jednom su se zahvalili folklorašima svih generacija koji s puno ljubavi čuvaju i prenose pjesme, plesove i običaje svojih predaka.


Do kasno u noć odjekivale su pjesme nastale po nekoliko stoljeća unatrag, a na pozornici dvorane učilišta moglo se vidjeti staro čijalo perja, svatovski običaji poput „Pavenke“, ličko prelo, mnoštvo šala i detalja običaja iz vremena kada je život bio neusporedivo teži nego li danas, ali prožet radošću druženja kakva su gotovo isšezla i mlađe negeracije vide ih samo u ovakvim prigodama. Na ovaj je način „21. Smotra folklora Otočac 2021.“ sasvim ispunila svoju zadaću.