Bila ruglo

Obnovljena veterinarska stanica u centru Lovinca

Marin SmolčićLOVINAC – Zgrada bivše, a možda i buduće, veterinarske stanice u centru Lovinca dugi niz godina bila je zapuštena i predstavljala vizualno ruglo i prijetnju za stanovnike Lovinca budući da je sa zgrade padao crijep, kao i ostaci stare fasade. Uz riješene imovinsko-pravne odnose, Općina Lovinac je krenula u obnovu zgrade.


U prvoj fazi obnove promijenjena je stolarija, stavljena nova fasada te je saniran krov. Predstoji urediti interijer. U prizemlju je planiran poslovni, a na katu stambeni prostor. Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić nada se boljim vremenima.


– Željeli bismo u tom poslovnom prostoru otvoriti ljekarnu, ukoliko bude moguće. Usput se nadamo da će poslovni prostor biti iskorišten za neku drugu uslužnu djelatnost koja je potrebna u Općini Lovinac. Zgrada je obnobljena u financijskoj sinergiji Općine i Županije, za što je u ovoj fazi utrošeno 200 tisuća kuna. Mi smo ruralno područje s malo stanovnika pa je i stočarstvo malobrojno. Kad bi se ovdje otvorila veterinarska ambulanta, dali bismo veterinaru stan na besplatno korištenje. Za sada nam prema ugovoru na intervencije veterinar dolazi iz Gospića. Broj stoke je u stalnom porastu, ali je još uvijek nedovoljan – jada nam se Ivan Miletić.
Koncesije na područjima općina Perušić, Karlobag i Lovinac ima Veterinarska ambulanta Gospić čiji nam je direktor Tomislav Rukavina pojasnio srž ove problematike.


– U ovim mjestima je još uvijek premalo stoke pa na pozive i određene zahvate na teren šaljemo ekipe. Zbog udaljenosti tih mjesta prijevoz nam subvencioniraju općine. Prije ovog rata posvuda su u funkciji bile veterinarske ambulante. Broj stoke se povećava, ali je sve to nedovoljno da bi se ustalile stalne veterinarske službe – kaže Rukavina.