Perušić

Novo ruho jezerca u Kvartama: Očišćena voda, učvršćene obale, izgrađena šetnica

Marin Smolčić

Tako je Perušić umjesto zapuštene bare dobio ukupno uređen prostor koji plijeni svojim sadržajemPERUŠIĆ  Spomen na jezerce (koje i danas neki zovu velikom lokvom) u Kvartama seže još iz rimskih vremena. Ondje se nekada u vrijeme Rimljana  trgovalo, mijenjalo poljoprivredne proizvode, dogovaralo poslove… Obližnje jezerce do danas nisu uspijevale slomiti niti najveće suše. Po sustavu spojenih posuda jezero je uvijek imalo dovoljno vode za napajanje ljudi, brojnih vrsta riba, žaba, vodenih ptica i ostalih živih stvorova.


Od ravnateljice Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjane Kolak  doznajemo kako se tu nekada nalazilo rimsko naselje.


Tatjana Kolak


-To je rimsko naselje bilo imena Epidoci. Cijeli je kraj, za ondašnje prilike, bio vrlo razvijen i naseljen. Pored lokve je pronađena rimska kamena mjera koju su zvali „kvatre“, po kojoj je je sadašnje naselje dobilo ime. Originalne kamene „kvatre“ danas se nalaze u jednom zagrebačkom muzeju.
Ovdje su u ono vrijeme živjela plemena Japoda i vjerojatno se uz lokvu redovno trgovalo. Voda je uvijek ljudima bila neophodna pa su na ovom širem području arheološkim istraživanjima  pronađene i olovne cijevi kojima su Rimljani dovodili vodu. Cijelo je ovo područje oduvijek bilo podvodno i ne pamti se da je ova velika lokva ikada presušila. U vrijeme velikih suša razina vode joj se smanjivala, ali nikada nije sasvim nestajala, pojasnila nam je ravnateljica Muzeja Like Gospić.


Od zimus je jezerce-lokva postalo gradilište kada su ga ekipe poduzeća GP Vrkljan u suradnji s Hrvatskim vodama potpuno očistile, utvrdilo njegove obale i izgradile šetnicu. Tako je Perušić umjesto zapuštene bare dobio ukupno uređen prostor koji plijeni svojim sadržajem.