Zaželi

Novi Ugovori za pomoć starijim i invalidnim osobama u općini Brinje

Marin SmolčićDemografsko osipanje Like s promjenjivom dinamikom traje već dulje od dva stoljeća. Kao glavni uzroci uvijek su se spominjali materijalni aspekti, zatim ratovi. Sve se ovo sublimiralo i posebno osjetilo u brinjskom kraju.


Početkom 20. stoljeća ovdje je živjelo više od 18 tisuća ljudi, dok ih po zadnjem popisu ima tek nešto više od dvije tisuće. Posljedica ovoga raseljavanja su sve brojnija staračka domaćinstva pa u mnogim kućama danas živi po jedna onemoćala osoba. Sve će ovo bio razlog da se na ovome području pokrene još jedan projekt pomoći „Zaželi“.


Općina Brinje potpisala je Ugovore o radu s 10 žena s područja općine Brinje vezano za projekt „Dodir ispružene ruke“ – Zaželi prevencija institucionalizacije. Deset žena potpisalo je ugovor na radno mjesto Radnica za pomoć u kući i potporu starijim osobama i invalidnim osobama.
Navedeni projekt će trajati 32 mjeseca, a njegova vrijednost iznosi 480.000 eura. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske u omjeru od 15 posto te bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda plus u financijskom razdoblju 2021. – 2027. u omjeru 85 posto ukupnog iznosa.


Općinski načelnik Zlatko Fumić pri tome je izrazio zadovoljstvo navedenim projektom upravo iz razloga što će se kroz projekt pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su starije i potrebite osobe s područja Općine Brinje.


Fumić se također zahvalio Udruzi žena „Pavenka“ koja će početkom svibnja kroz navedeni projekt zaposliti još sedam žena s područja općine Brinje koje će također biti radnice za pomoć u kući i potporu starijim i potrebitim osobama.