Put gospodarskih promjena

Novi investicijski vjetar u leđa Ličko-senjskoj županiji

Marin Smolčić

Gotovo da niti ne postoji jednica lokalne samouprave, istaknutija ustanova ili udruga koja nije povukla znatna sredstva iz nekog od fonddova Europske unije i Ministarstva Vlade Republike Hrvatske 


Ličko-senjska županija na dobrom je putu gospodarskih promjena. Ova tvrdnja temelji se na intenzivnom ulaganju u sve gospodarske tokove koji su se posebno istaknule unatrag šest mjeseci. Gotovo da niti ne postoji jednica lokalne samouprave, istaknutija ustanova ili udruga koja nije povukla znatna sredstva iz nekog od fonddova Europske unije i Ministarstva Vlade Republike Hrvatske. Sve se to pozitivno sublimiralo u  najvećoj hrvatskoj Županiji pa se župan ličko-senjski na svemu još jednom  zahvalio Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću.


Ernest Petry / Foto M. SMOLČIĆ

Ernest Petry / Foto M. SMOLČIĆ


-Nova investicijska ulaganja u Ličko-senjsku županiju dodatno će biti poticana iz EU fondova, što je veliko priznanje i dokaz da je naš rad na ispravnom putu. Europska komisija odobrila je danas novu statističku podjelu Hrvatske na četiri, umjesto na dosadašnje dvije regije.
Umjesto Jadranske Hrvatske i Kontinentalne Hrvatske, od 1. siječnja 2022. statističke EU regije koje su prihvatljive za nove regionalne potpore za ulaganja iz EU fondova u našoj zemlji bit će Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Grad Zagreb i Panonska Hrvatska.


Revidiranim Smjernicama za regionalne potpore koje su usvojene na razini EU, Ličko-senjska županija je, primjerice, dio Jadranske Hrvatske u kojoj novi maksimalni iznos potpora može biti 40 posto ukupno prihvatljivih troškova, što je 15 postotnih poena više nego sada, uz dodatnu mogućnost potpora projektima u Ličko-senjskoj županiji koji mogu imati i veći postotak od utvrđenog maksimalnog intenziteta potpora jer se Ličko-senjska županija smatra rijetko naseljenim područjem, s manje od 12,5 stanovnika po četvornom kilometru, zaključio je Župan Petry.