Velebit Land Rover Raid

Neuništivi Land Roveri i ustrajni vozači “gazili” na snijegom okovanom Velebitu

Marin Smolčić

Foto B. Kostelac

Foto B. Kostelac

Kada su klinci vidjeli da se stariji hvataju ukoštac sa stablima, iz vozila su izvadili sanjke i načinili sanjkalište na obližnjim strminamaDrugi dan 2. zimskog Velebit Land Rover Raid bio je u znaku pohoda 25 vozila i više od 60 sudionika ove odiseje koja je danas forsirala Velebit. Opet se krenulo iz Sinca pored Otočca, preko Pećinskog parka Grabovača u Perušiću i od tuda na Velebit starom makadamskom Majstorskom cestom. Odmor i ručak ove hrabre karavane bio je u hostelu na Baškim Oštarijama. Onda je započela najteža dionica ovoga savladavanja Velebita: krenulo se na velebitski vrh Štirovaču.


Na većini dionica na šumskoj cesti po Velebitu bilo je do 30 centimetara snijega, a u nanosima više od pola metra pa su se Roverovi oldtajmeri povremeno zaustavljali i hvatali zalet da bi se sretno probili i prošli pojedine dionice na kojima odavno nije prošlo niti jedno vozilo. Pravo planinsko iskušenje bilo je na cesti nadomak Štirovače. Ondje su se zbog nedavnih obilnih oborina mnoga stabla strovalila na cestu. Na toj dionici ne postoje obilaznice, ali ta činjenica nije previše smetala sudionicima ovoga pohoda.Unatoč mraku odmah se stupilo u akciju.


Nekoliko vozača bili su spremni na sve izazove Velebita pa su sa sobom na put ponijeli motorne pile. Sjekli su oborena stabla i uklanjali ih sa ceste. Među putnicima je bilo i majki s djecom. Kada su klinci vidjeli da se stariji hvataju ukoštac sa stablima, iz vozila su izvadili sanjke i načinili sanjkalište na obližnjim strminama. Oni bez sanjki prihvatili su pravljenja Snjegovića i tako se jedva rastali od snježnih radosti jer su odrasli za manje od sat vremena planinske ceste učinili prohodnima i krenulo se dalje na put. Kod Štirovače oduzima dah ljepota prostrane doline na nadmorskoj visini od 1 100 metara nad morem koju u ovo doba godine pohode samo vukovi, medvjedi, divokoze, srne i poneki ris. I neustrašivi vozači. Povratak je opet bio u bazu u centru Sinca.
Ova će karavana sutra, 27. studenoga krenuti na drugi dio Velebita, u Krasno i od tuda pokušati doprijeti do Zavižana. Iako je NP Sjeverni Velebit sve izletnike zamolio na strpljenje do proljeća jer je jedina cesta preko Babić Siča zatvorena za promet zbog snijega i leda, čini se kako je sve to premala zapreka za Land Rover-oldtajmere. Treba vjerovati da će sutra izbiti do Planinarskog doma na Zavižanu i prkositi svim nedaćama Velebita u ovom dijelu godine.