Ratna ostavština

Na Velebitu je sve manje mina, ali to ne znači da nema opasnosti

Marin Smolčić

Do sada je u akcijama razminiranja terena na Velebitu pronađeno čak 2 177 minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih mina.Nakon Domovinskog rata u Lici su i dalje pod minama mnoge površine. Zbog blizine naselja i potrebe za gospodarskim aktivnostima u većini slučajeva minska su polja očišćena, dok se minski sumnjivim površinama najčešće smatraju one na Velebitu.


Bez obzira jesu li u pitanju planinske goleti ili površine pod šumskim raslinjem dijelovi Velebita su i danas mjestimično pogibeljne lokacije. Projektom “Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i područjima Natura 2000 u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit” ukupno je do danas  razminirano 16,5 km2 minsko-sumnjivih površina unutar NP Paklenica i Parka prirode Velebit. Radovi na terenu okončani su jesenas, ali to ipak ne znači da još uvijek ne postoji opasnost od mina u nekim dijelovima Parka prirode Velebit.


Ovi rezultati znače mnogo u sigurnosnom i gospodarskom smislu pa ne treba naglašavati da će se  omogućiti održivo upravljanje zaštićenim područjima u skladu s planovima upravljanja ovih ustanova. Ukupna vrijednost projekta je 257.303.868 kuna, od čega se iz bespovratnih sredstava EU fondova sufinancira  85 posto.
Na ovaj je način projektom „Fearless Velebit“ preostalo  još oko 5,4 km2 minski sumnjivih područja na Velebitu. Dijelovi ove površine trebale bi se pregledati i razminirati tijekom ove godine. Do sada je u akcijama razminiranja terena na Velebitu pronađeno čak 2 177 minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih mina.