Fearless Velebit

Na Velebitu do sada pronađeno 2177 mina

Marin Smolčić

Na području Parka prirode Velebit još je preostalo za pregled 540 ha minsko sumnjivih površina koje inače nisu niti predviđene u planu razminiranja u ovome projektu, pojasnio je Mario StilinovićPredvođeni upraviteljem Mariom Stilinovićem zaposlenici Uprave šuma Podružnice Gospić pokrenuli su razvijanje projektne ideje razminiranja Velebita. Ova ideja je uspješno ostvarena u sklopu projekta pod nazivom „Fearless Velebit“, a projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Vrijednost projekta je 257.303.868,41 kn, pri čemu je razminirano 1645,23 ha terena na Velebitu.


Provođenje ovih aktivnosti razminiranja je započelo u prosincu 2019. godine, dok se završetak svih aktivnosti u sklopu projekta predviđen za lipanj 2023. godine. Radovi na područjima planiranim za razminiranje službeno su završili u prosincu 2020. godine. Pri tome su razminirane šume, šumska zemljišta i neposredna blizina izletničkih staza u Nacionalnom parku Paklenica i Parku prirode Velebit. Upravitelj Uprave šuma Gospić Mario Stilinović definirao nam je neke detalje ovoga projekta.


-Na području Parka prirode Velebit još je preostalo za pregled 540 ha minsko sumnjivih površina koje inače nisu niti predviđene u planu razminiranja u ovome projektu. Velebit je doslovno bio „načičkan“ svim vrstama protupješačkih mina. Za postojanje nekih minskih polja nije se niti znalo jer nije postojala valjana dokumentacija o njihovom postavljanju. Tako je do sada ipak pronađeno i uništeno 2 177 minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih mina. Razminiranjem je omogućen pristup tim područjima planinarima, ljubiteljima prirode, lovcima i zaposlenicima Hrvatskih šuma d.o.o. koji se tuda kreću, pojasnio je Mario Stilinović.
Većina pronađenih mina morala je biti uništena na licu mjesta i na ovaj način se izbjegao rizik njihovog prijevoza do mjesta uništavanja. Voditelj ovoga projekta bio je zaposlenik Hrvatskih šuma d.o.o. Božidar Ćaćić, a nositelj su Hrvatske šume d.o.o. Projektni partner je Ministarstvo unutarnjih poslova, dok su suradnici na projektu bili Nacionalni park Paklenica i Park prirode Velebit iz Gospića.